Ugrás a cikkhez
Reklám

A világban élesen elítélték pénteken azt a zsidók által végrehajtott terrorcselekményt, amelyben élve elégett egy másfél éves palesztin gyerek. Persze csakis Bibi Netanjahu érdemeinek elismerése után.

Elvetemült terrorista cselekedetnek nevezte, és felelősségre vonást követelt az ügyben az Egyesült Államok. A washingtoni külügyminisztérium által kiadott közlemény a biztonság kedvéért először méltatta Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt azért, mert "elítélte a történteket". A dokumentumban ugyanakkor felszólították az izraeli hatóságokat, hogy vegyék őrizetbe és állítsák bíróság elé a tetteseket. Felhívták a feleket arra, hogy őrizzék meg a nyugalmat és ne fokozzák a feszültséget.

Francois Hollande francia elnök "szörnyűséges tettnek" nevezte a gyújtogatást, miközben szintén a gázai mészárost dicsérte. Kiemelte: Netanjahu az esettel kapcsolatban pontosan azokat a szavakat mondta, amelyeket ilyenkor kell. Hozzátette, szükséges, hogy az esetre legyen izraeli reagálás, ami szerinte be is fog következni.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár arra szólította fel Izraelt, hogy vonja felelősségre a pénteki ciszjordániai lakástűz okozóit - szavait Stephane Dujarric ENSZ-szóvivő ismertette. Közölte, hogy a főtitkár gyilkosságnak minősítette a 18 hónapos gyerek halálát és követelte, állítsák bíróság elé a tetteseket.

"A politikai folyamat hiánya, Izrael törvénytelen telepítési politikája, a palesztinok lakóházainak kíméletlen és szükségtelen lerombolása mindkét oldalon heves szélsőségességet szül" - idézte Ban Ki Munt szóvivője.

Az eset Ciszjordániában, a Nablusz melletti Kafr Duma faluban történt péntekre virradóra. A családi házat éjszaka gyújtották fel, amikor a benne lakók még aludtak. A tűzben megsérült a kisgyerek négyéves bátyja és két szülője is, őket egy izraeli kórházba vitték. Palesztin biztonsági források szerint négy zsidó telepes gyújtotta fel a házat.

Netanjahu leszögezte, országa "határozottan fellép a terrorizmus ellen, nem számít, kik az elkövetők" - mondta. Hozzátette, "minden eszközt" felhasználnak ahhoz, hogy a tetteseket bíróság elé állítsák. Ezekkel a sablongondolatokkal vívta ki tehát a nemzetközi közösség látszólagos tiszteletét az alattomos terrortámadás idején is.

Arról még nem érkezett hír, hogy Áder János megírta-e Bibinek méltató levelét, vagy ennek elmaradása esetén bepakolt-e már bocsánatkérő utazótáskájába.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Másfél éves palesztin csecsemőt égettek halálra zsidó telepesek a megszállt Ciszjordániában





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából