Ugrás a cikkhez
Reklám

A legnagyobb török ellenzéki párt vezetője vasárnap bejelentette, hogy "Törökország érdekében" készek koalícióra lépni Recep Tayyip Erdogan elnök iszlamista gyökerű konzervatív pártjával.

"Ismerjük ugyan a koalíciós kormányzás nagy árát, de az ország jövője érdekében vállalnánk ezt a felelősséget" - mondta a Hürriyet című lapnak a szociáldemokrata Köztársasági Néppárt (CHP) vezetője, Kemal Kilicdaroglu, aki először állt ki nyilvánosan a koalíció megkötése mellett.

A politikus egyúttal gyors tárgyalásokat szorgalmazott, hangsúlyozva, hogy az országnak erős kormányra van szüksége.

A június 7-i parlamenti választáson a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elveszítette tizenhárom éve meglévő abszolút többségét, így koalíciós partnert kell találni. Az államfő július közepén bízta meg az új kormány megalakításával Ahmet Davutoglu leköszönő miniszterelnököt.

Két ellenzéki párt, a Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP) és a kurd Demokratikus Néppárt (DEHAP) elutasította a koalícióban való részvételt.

A CHP a héten kezdett tárgyalásokat a 2002 óta kormányon lévő AKP-vel, miközben az országban nagy a feszültség az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges iszlamista szervezetnek tulajdonított, hétfőn Surucban elkövetett merénylet és az amiatt meghozott terrorellenes intézkedések miatt. Az ügyvezető kormány döntésének alapján péntek óta támadja a török légierő az IÁ szíriai és a szakadár Kurd Munkáspárt (PKK) észak-iraki állásait.

Az ellenzék azzal vádolja az államfőt, hogy hagyja elnyújtani a koalíciós tárgyalásokat, azzal a céllal, hogy előre hozott választásokat írhasson ki az abszolút többség reményében. Ha augusztus 23-ig nem alakul meg a kormány, az elnök feloszlathatja a parlamentet, és novemberre újabb választást tűzhet ki.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából