Ugrás a cikkhez
Reklám

Több mint tízórás házkutatás és kihallgatás után őrizetbe vette a román korrupcióellenes ügyészség hétfőn George Scripcarut, Brassó polgármesterét, akit hivatali visszaéléssel gyanúsítanak.

A Mediafax hírügynökség szerint az ügyészek azzal gyanúsítják Scripcarut, hogy befolyását felhasználva a város számára hátrányos szerződések megkötésére vette rá az önkormányzat tulajdonában álló távhőszolgáltatót, jogosulatlan előnyhöz juttatva egy energiakereskedelemmel foglalkozó magáncéget. A hírügynökség szerint a városi távhőszolgáltató gyakorlatilag olyan energiát vásárolt meg közpénzen az illető magáncégtől, amelynek előállításához ingyen adott kölcsön berendezéseket.

A Scricpcaru által okozott kárt az ügyészek egymillió euróra (mintegy 313 millió forint) becsülik.

A Klaus Iohannis államfőhöz közel álló, ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben megválasztott polgármester 2004 óta áll a negyedmilliós lakosságú erdélyi város élén.

Néhány nappal korábban a PNL egy másik fontos vezetője, Andrei Chiliman, a leggazdagabb bukaresti kerültet polgármestere ellen indított a DNA bűnvádi eljárást, aki azóta bírósági felügyelet alá került.

A DNA rekordszámú politikust állított bíróság elé korrupcióért az utóbbi évben: a 2014-re vonatkozó statisztika szerint a 9 törvényhozó, 12 volt vagy jelenlegi kormánytag mellett 36 megyei jogú város polgármestere is a vádlottak padjára került Romániában.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából