Ugrás a cikkhez
Reklám

Szobrot emeltek az első világháború kiváltó okaként számon tartott szarajevói merénylet elkövetőjének vasárnap a szerb fővárosban.

Az emlékmű abban a parkban kapott helyet, amely a szerb kormány épületéhez vezető Nemanja utca, valamint a Szarajevó utca találkozásánál található. A két méter magas, 350 kilogramm tömegű szobrot Tomislav Nikolic szerb elnök, valamint Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke avatta fel a szarajevói merénylet 101. évfordulója alkalmából.

Nikolic beszédében úgy fogalmazott, hogy Gavrilo Princip hős volt, "a szabadság eszméjének jelképe, zsarnokölő, és az Európában akkoriban jelen levő rabság alóli felszabadítás eszméjének hirdetője". Szerinte nem véletlen, hogy Gavrilo Principnek sokáig nem volt szobra Szerbiában. Erről azoknak kellett dönteniük, akik az ő szabadság-, függetlenség- és egységeszméje szerint élnek - hangoztatta. Hozzátette, hogy Princip megítélése a történelmi fordulatoktól és a mindennapi "szükségszerűségtől" függött, és több mint egy évszázadot kellett várni arra, hogy szobrot emelhessenek neki.

A Belgrádban most felállított szobor pontos mása annak az emlékműnek, amelyet tavaly az első világháború századik évfordulója alkalmából emeltek Bosznia-Hercegovinában, Szarajevóban.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából