Ugrás a cikkhez
Reklám

Az elmúlt két nap folyamán izraeli és Golán-fennsíki drúzok két helyen is, a galileai Hurfísban és a Golán-fennsíki Mádzsdel Sámszban tartóztattak föl izraeli katonai mentőautókat és lincselték meg a Basár el-Ászád szíriai elnök ellen harcoló egyik sebesült iszlamista terroristát, míg a másikat súlyosan megsebesítették. Az izraeli hadsereg vezérkarát, Bibi Netanjáhu miniszterelnököt és a többi vezető politikust rendkívül kellemetlenül érinti a drúzok legutóbbi cselekedete, mert az Izraelben élő drúzok tősgyökeres arab létükre zsidó állam megalakulása óta katonai szolgálatot teljesítenek az izraeli hadseregben - írja a Válláh!Hádásot és a Jediot Áháronot.



Az izraeli katonai mentőautó a drúzok támadása után a Golán-fennsíkon

Hurfís nagy drúz falu Felső-Galileában, ahol valószínűleg a Golán-fennsíkon lakó drúzok információja nyomán két helybeli magánautó eltorlaszolta a a Földközi-tengerparti Náhárijá izraeli város kórházába tartó katonai mentő útját. Az izraeli mentő a Basár el-Ászád ellen harcoló iszlamista sebesült terroristákat szállított az izraeli kórházba. A feltartóztatott mentőt hurfísi drúzok ezután kővel dobálták, ám végül a mentős egérutat nyert, de közben elütött és megsebesített egy 54 éves drúzt. A mentőautóban szállított iszlamistáknak Hurfísban nem esett bántódásuk.

Nem volt ilyen szerencséjük azoknak a Szíriában megsebesült iszlamistáknak, akiket az izraeli hadsereg mentőautója ma éjszaka a megszállt Golán-fennsíkon a "határhoz" közeli Mádzsdel Sámsz falu mintegy kétszáz drúz lakosa meglincselt, miután szakálluk alapján felfedték, hogy a Dzsabhát en-Nuszrá nevű iszlamista terrorszervezet fegyvereseiről van szó. A drúzok rátámadtak az izraeli hadsereg mentőautójára és meglincselték, megölték az éppen izraeli kórházba szállított egyik sebesült iszlamistát, míg egy másikat életveszélyesen megsebesítettek. A földühödött drúzok támadása nyomán két izraeli katona is könnyebben megsérült.



Drúzok tüntetése szíriai és drúz zászlókkal Mádzsdel Sámszban

A drúzok állítása szerint azért támadtak a sebesült terroristákra, mert az iszlamisták már hetek óta háborgatják a a Szíriához tartozó Golán-fennsíkon élő drúz testvéreiket, leginkább a "határ" túloldalán levő Háder falu lakosait. Az Izrael által megszállt Golán-fennsík drúz falvainak szóvivői beígérték a Dzsabhát en-Nuszrá iszlamista terrorszervezetnek, hogy ha folytatják a testvéreik gyilkolását, átlépik a határt és a drúzok segítségére sietnek. A Golán-fennsíkon élő drúzok már régóta nehezményezik, hogy az izraeli hadsereg katonai mentői Mádzsdel Sámsz falun keresztül szállítják az általuk tisztelt Basár el-Ászád elnök hatalmának megdöntésére törekvő sebesült iszlamista terroristákat.

Az Izraelben élő hittestvéreikkel ellentétében a Golán-fennsíki drúzok, így például Mász'ádá, Buk'átá és Mádzsdel Sámsz falvak lakói az 1967-es izraeli megszállás óta a mai napig nem hajlandók átvenni az izraeli személyazonossági igazolványt, a megszállók hadseregébe nem vonulnak be, viszont hűségesen kitartottak korábban Háfez el-Ászád, majd a fia, Basár el-Ászád szíriai elnök mellett.



Drúzok Mádzsdel Sámszból figyelik a határon túl történő eseményeket

Az izraeli biztonsági szolgálat közben teljes hírzárlatot rendelt el a drúzok által elkövetett két legutóbbi támadással kapcsolatban. Katonai körökben arra gyanakszanak, hogy egy izraeli katona (valószínűleg drúz) szolgáltatta az információt a drúzoknak a Szíriában megsebesült iszlamisták izraeli kórházakba történő szállításának idejéről és útvonalásról. Az izraeli hadsereg neve elhallgatását kérő magas rangú tisztje annyit azonban elárult, hogy az izraeli hadsereg a történtek ellenére is folytatja a Basár el-Ászád elnök ellen harcoló sebesültek mentését Szíriából a megszállt Golán-fennsíkon keresztül az izraeli kórházakba, illetve a Golán-fennsíkon fölállított tábori kórházba.

Júszef el-Kudszi - Kuruc.info





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából