Ugrás a cikkhez
Reklám

"Népfelkelésre szólítja (a testvériség) a haza tiszteletreméltó polgárait ... a fasiszta bűnös, Abdel-Fattáh esz-Szíszi (jelenlegi elnök) és bandája ellen" - áll a csoport Facebook-oldalán. A mozgósítás a bejegyzés szerint e hét péntekén kezdődne.

A közlemény röviddel azután jelent meg, hogy egy kairói büntetőbíróság megerősítette az exelnök börtönkitörési perében egy hónappal ezelőtt született előzetes halálbüntetést, miután az egyiptomi előírásoknak megfelelően az ország legfőbb vallási méltósága, a nagymufti véleményezte az ítéletet.

A testvériség szerint az abszurd ítéletek azt bizonyítják, hogy "a bírók és a mufti, eladták magukat a gyilkos hadseregnek", s ezzel nem jelenlegi pozícióikban, hanem "a történelem szemeteskukáiban biztosítottak maguknak helyet".

A jelenlegi államfő, Abdel-Fattáh esz-Szíszi által 2013. július 3-án - akkor még hadsereg-főparancsnokként - levezényelt hatalomváltást a hatóságok forradalomnak, az elnöki palotából egyenesen a börtönbe szállított Murszi hívei viszont államcsínynek minősítik. Utóbbiak közül a testvériség ellen lassan másfél éve folyó hatósági üldöztetés miatt egyes források szerint közel háromezren életüket vesztették, több tízezren pedig rács mögé kerültek.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából