Ugrás a cikkhez
Reklám

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő vasárnap este telefonon segítséget kért Angela Merkel német kancellártól az államcsőd veszélyének elhárításához – írta a Bild című német lap hétfőn. Német hírportálok szerint a német kormány egyik szóvivője megerősítette, hogy a kancellár telefonon beszélt a görög miniszterelnökkel vasárnap, de Merkel és Ciprasz megállapodott: bizalmasan kezelik a megbeszélés tartalmát.

A Bild szerint a görög kormányfő azért hívta fel a német kancellárt, mert az athéni kormánynak elfogyott a pénze és a görög állam két héten belül fizetésképtelenné válhat. Alekszisz Ciprasz telefonon beszélt az euróövezeti pénzügyminiszteri tanács elnökével, Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszterrel is. Mindkét partnerét megpróbálta meggyőzni arról, hogy még a héten rendkívüli uniós csúcsértekezletet kell tartani a görög válság kezeléséről.

Egy uniós diplomata a Bildnek azt mondta, hogy a görögöknél "a helyzet több mint drámai", mert "tűz van, és egy csepp vizük sincs oltani".

A Handelsblatt című német üzleti lap hétfőn az Európai Bizottság készülő gazdasági előrejelzéséről számolt be, az új prognózis szerint Brüsszel arra számít, hogy a görög gazdaság a korábban vártnál gyengébben növekedést ér el idén. "Télen még 2,5 százalékos növekedéssel számoltunk, de a tavaszi prognózis borúlátóbb lesz" - mondta Valdis Dombrovskis, a bizottság euróért és társadalmi párbeszédért felelős alelnöke.

Az EB a legutóbbi, téli előrejelzés összeállításakor még abból indult ki, hogy sikeresen be lehet fejezni a görög államadósság-válság kezelését szolgáló második nemzetközi hitelprogramot, most viszont már nem teljesen biztos ebben – írta a német lap.

Görögország 2010 óta az első és a második "mentőcsomaggal" összesen 240 milliárd eurós "támogatásban" részesült az EB, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szervezésében összeállított hitelkeretekből, cserébe súlyos megszorításokat és reformokat kellett végrehajtania. A "támogatási program" meghosszabbításáról idén február 20-án kötött megállapodás alapján az euróövezeti pénzügyminiszteri tanácsnak április végéig kell jóváhagynia a görög kormány részletes reformjavaslatait (értsd: megszorítási javaslatait - a szerk.), különben nem folyósítják a második csomag utolsó, 7,2 milliárd eurós részletét.

(MTI nyomán)

Friss: "Az utolsó euróig mindent visszafizetünk" - német "jóvátételből" rendezné az új elnök a görög dráma következő fejezetét





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából