Ugrás a cikkhez
Reklám

A délután folyamán a Luxembourgban tanácskozó uniós külügyminiszterekhez a belügyi tárcavezetők is csatlakoznak, hogy megvitassák a migráció kérdését - közölte hétfőn az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Federica Mogherini.

A korábbi olasz külügyminiszter tudatta, hogy a feladatkörök megoszlanak, például a tengeri jelenlét és a felelősség megosztása a menekültek befogadásában a belügyminiszterek hatáskörébe tartozik. Mogherini azt is elmondta, hogy Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével is egyeztetnek majd, s ha a héten rendkívüli uniós csúcstalálkozó összehívására lesz szükség, akkor azt is előkészítik.

Mogherini tudatta, hogy a tanácskozás napirendjén egyébként is szereplő Líbia kérdése a tragédia okán az első helyre került.
"Európaiként erkölcsi kötelességünk, hogy most a felelősségünkre összpontosítsunk, hogy megakadályozzuk, hogy ezek a tragédiák újra és újra megismétlődjenek" - húzta alá Mogherini. Hozzátette: "nincs könnyű megoldás, nincs varázsszer, de adott a felelősség, amelyen mindannyiunknak osztoznunk kell".

A külügyi főképviselő kiemelte, hogy a kérdés rendezéséhez szükséges sok jogkör a tagállamok kezében van, ugyanakkor az EU-nak is erkölcsi kötelessége, hogy minden tőle telhetőt megtegyen, mert a szervezet hitelessége is kockán forog. "Nem ismételgethetjük, hogy soha többé, ha nem cselekszünk ennek megfelelően" - hangoztatta Mogherini, emlékeztetve egyúttal, hogy az Európai Unió az emberi jogok védelmében és az emberi életek megóvására jött létre, s ezzel összhangban kell cselekedni.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából