Ugrás a cikkhez
Reklám

A görögökkel nem csak az a baj, hogy „nem dolgoznak”, „lusták”, és viszonylag sokan támogatják közülük az Arany Hajnal elnevezésű „náci” pártot. A legnagyobb gond velük, hogy fenntartásokat táplálnak a zsidókkal szemben, sőt a holokausztban sem hisznek eléggé.

Egy Hellászban frissen végzett felmérés újólag alátámasztotta számos korábbi közvélemény-kutatás eredményét: Görögországban valamilyen rejtélyes okból kifolyólag erős az antiszemitizmus.

A mostani közvélemény-kutatást a Nemzetközi Hellén Egyetem, a Makedón Egyetem, valamint az Oxfordi Egyetem kutatói végezték. A felméréshez anyagi segítséget nyújtott az athéni brit, kanadai és román nagykövetség is. (Mi sem természetesebb, mint hogy a zsidósággal és a holokauszttal kapcsolatos görögországi közvélemény-kutatásokat a brit, kanadai és román diplomáciai képviseletek finanszírozzák.)



Holograffiti Szalonikiben

A vizsgálat során összesen 1045, nagykorú görög polgár véleményét kérték ki. A zsidóságra nézve nem éppen hízelgő eredményekről pedig az athéni brit nagykövetség épületében adtak tájékoztatást. Jobb helyszínt nyilván keresve sem találhattak volna.

Zsidó befolyás

Szörnyűségek derültek ki. Így például a megkérdezetteknek közel fele egyetértett az alábbi súlyosan gyűlöletkeltő megállapítással: „A zsidók ugyanúgy bánnak a palesztinokkal, ahogy a németek bántak a zsidókkal a második világháború idején.” Még ennél is borzalmasabb, hogy a vizsgálat körébe bevont görögöknek több mint 90%-a szerint a zsidóknak „túlságosan is nagy befolyásuk van a nemzetközi pénzügyekben és a média világában”.

És itt még nincs vége a rettenetnek! A kérdőíven ugyanis Auschwitz említése mellett felsoroltak néhány olyan, a görög történelemből ismert helyszínt, ahol valamilyen súlyos atrocitás történt. A válaszadóknak meg kellett jelölniük azt az eseményt, amelyet ők a holokauszt fogalmához kapcsolnak. (A görög ellenállók körében a megszálló németek részéről Distomóban 1944-ben végrehajtott vérfürdő, egy 1803-ban Zalongóban történt tömeges női öngyilkosság, az 1866-ban Arkadiban lezajlott török atrocitások, valamint Auschwitz volt megemlítve a kérdőíven, de választható volt a „felsoroltak közül egyik sem” kijelentés is.) És minő borzalom: a megkérdezetteknek kevesebb, mint a fele kapcsolta össze Auschwitzot és a holokausztot!

És amíg a válaszadók több mint 90%-a egyetértett azzal a véleménnyel, hogy az 1922-ben a törököktől elszenvedett, több tízezer görög halálát okozó súlyos vereséget, vagy éppen az 1946-49-es polgárháború eseményeit feltétlenül tanítani kell az iskolában, addig csupán alig 60% értett egyet a holokauszt oktatásának szükségességével.

Kimondani is félelmetes, de a vizsgálat körébe bevont személyek nem egészen egyharmada tudta pontosan megmondani, hogy hány millió zsidó halt meg a második világháborúban. (Hatmilliót kellett volna mondaniuk.) A megkérdezettek 45%-a pedig azzal az újabb népirtás előkészítésére alkalmas kijelentéssel is egyetértett, mely szerint a „zsidók a holokauszt emlékezetét saját céljaik érdekében használják ki”.

Lesújtó eredmények

Dr. Giorgos Antoniou, a kutatást végző csoport egyik vezetője a következőképpen foglalta össze a véleményét: „Az eredmények egy része lesújtó. A görögök szeretik az összeesküvés-elméleteket, ezért nem lepődtünk meg, hogy sokak szerint a zsidók kezében túl sok hatalom összpontosul. Azt mondhatom, hogy az összeesküvés-elméletek és az antiszemitizmus közötti szoros kapcsolat számlájára írható ez a vélekedés”.

A vizsgálat feltételezett következtetéseit összefoglaló jelentés szerint az is nagy baj, hogy a görögök körében erős az „áldozattudat”. (Igen, jól értették: a görögök körében erős az „áldozattudat”.) A görögök nyilván teljesen indokolatlan és káros „áldozattudatát” pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a megkérdezettek 70%-a szerint a görögök „súlyosabb genocídiumot szenvedtek el, mint a zsidók”.

„A görögök úgy tekintenek magukra, mint a történelem áldozataira“ – elmélkedett Antoniu professzor, hozzátéve, hogy a felmérésnek ez a megállapítása „meglepetés” volt a kutatók számára. (Mert áldozat csakis a „választott” nép tagja lehet.)

„A vizsgálat azt mutatja, hogy az antiszemita vélekedések és beidegződések, valamint a holokauszt negatív felfogása aggasztó mértékben van jelen a görög közvélemény körében, és mindez független a párthovatartozástól és ideológiai elkötelezettségtől is” – olvasható a felmérést végző kutatócsoport jelentésében.

Perge Ottó - Newsweek nyomán





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából