Oroszországban kormányzati nyomásra bezárja kapuit az ország egyetlen Gulág-múzeuma. A vád: az intézmény ukrán „nacionalistákat” dicsőített - írja a The Moscow Times.



A Perm-36 kerítése és őrtornya 100 km-re északkeletre Perm városától

Több hónapos kormányzati nyomás után bezárja kapuit Oroszország egyetlen olyan múzeuma, amely egy volt Gulág-tábor helyszínén emlékeztetett a bolsevizmus gonosztetteire és áldozataira. A lap beszámolója szerint mindez abban az időben történik, amikor Joszif Sztálin népszerűsége minden korábbinál magasabbra emelkedett az országban. A Levada Center közvélemény-kutató intézet szerint ugyanis a népességnek már több mint fele, 52 százaléka pozitívan ítéli meg az egykori diktátor szerepét, és a kormány is egyre inkább hangoztatja a szovjet korszak eredményeit.

A kabinet „szélsőségesség” vádjával az után indított vizsgálatot a több mint húsz éve működő Perm-36 múzeum ügyében, hogy az egyik tévéműsor nézője panaszt emelt az egyik állami televíziótársaság adása miatt. A program szerint ugyanis a múzeum azokat a litván és ukrán „nacionalistákat” dicsőítette, akik a Szovjetunió ellen fordultak, márpedig ez a mai helyzetben egyáltalán nem kívánatos Moszkva számára. Emberi jogi csoportok megpróbáltak az intézmény fennmaradásáért küzdeni, de sikertelenül. Még az sem segített, hogy a Perm-36 2004-ben felkerült az Műemlékvédelmi Világalap azon listájára, amely a veszélyeztetett kulturális értékeket és történelmi emlékhelyeket tartalmazza. A múzeumot emellett az UNESCO világörökség-lajstromára is fel akarták tenni, de a kormányzati és helyi ellenérdekeltség miatt az ezért való lobbizás hamvába holt.

(Válasz.hu nyomán)