Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtési botrányát kirobbantó informatikus azt állította a kanadai állami televízió által szervezett beszélgetésen, hogy nem lenne része tisztességes bírósági eljárásban, ha visszatérne az Egyesült Államokba.

"Szeretnék visszamenni és alávetni magam egy tisztességes eljárásnak, de az elfogulatlan tárgyalás sajnos jelenleg nem lehetséges" - jelentette ki az Oroszországban önkéntes száműzetésben élő Snowden. Az informatikus hozzátette, hogy amióta elhagyta az országot, keményen dolgozik egy elfogulatlan bírósági eljárás feltételeinek a megteremtésén.

Az egykori titkosszolgálati alkalmazott orosz ügyvédje néhány napja közölte: Snowden amerikai és német ügyvédekkel folytat tárgyalásokat annak érdekében, hogy hazatérhessen az Egyesült Államokba. A jogász ugyanakkor elmondta, védence csak akkor hajlandó hazatérni, ha biztosítják számára az elfogulatlan bírósági eljárást.

A szerdai rendezvényen Snowden azt állította, hogy más nyugati országokhoz képest Kanadában rendkívül laza a titkosszolgálatok feletti felügyelet. Az amerikai informatikus által kiszivárogtatott dokumentumok szerint a kanadai titkosszolgálatok napi 15 millió internetes letöltést ellenőriznek.

(MTI)