Törökország közvetlenül nem fog részt venni Irakban az Iszlám Állam (IÁ) elleni harcban, de támogatja a bagdadi vezetés offenzíváját - jelentette ki Ahmet Davutoglu török kormányfő.

"Törökország nem lesz résztvevője egy fegyveres konfliktusnak sem Irakban, sem pedig Szíriában. Támogatjuk a moszuli hadműveletet, de nem csatlakozunk a harcokhoz" - mondta Davutoglu azoknak az újságíróknak, akik elkísérték New York-i útjára, ahol szerdán pénzügyi körökkel folytatott megbeszélést.

Törökország kedden katonai felszerelést küldött az iraki kormányerőknek, amelyek a Bagdadtól 130 kilométerre fekvő, stratégiai jelentőségű Tikrítet próbálják visszafoglalni az Iszlám Államtól. Ankara eddig semmilyen formában nem járult hozzá a nemzetközi koalíció terrorellenes küzdelméhez. Egy ankarai katonai forrás szerint az Irakba küldött felszerelések között nem található fegyver.

Az iszlamista gyökerű konzervatív török kormány vezetője arról is beszélt, szeretnék, ha az iraki és szíriai határon mérséklődne a biztonsági kockázat. "Nem akarunk terrorfenyegetettséget a határainkon" - hangsúlyozta Davutoglu.

Törökországot sok bírálat érte a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló legradikálisabb csoportok támogatása miatt. Támadták Ankarát azért is, mert nem nyújtott segítséget a kurd erőknek, amikor azok januárban visszafoglalták az IÁ-tól a török határ közelében fekvő észak-szíriai várost, Kobanit.

Két hete a török hadsereg katonai műveletet hajtott végre Szíria területén egy Törökország tulajdonában lévő mauzóleum evakuálása érdekében. Azóta Törökország láthatóan a dzsihadisták elleni küzdelemben való aktívabb részvétel mellett döntött. Ismet Yilmaz török védelmi miniszter szerdán Bagdadban járt hivatalos látogatáson, ahol megerősítette, hogy országa minden támogatást megad az iraki erőknek a logisztika és a hírszerzés terén.

(MTI)