Ugrás a cikkhez
Reklám

Az Iszlám Állam líbiai szárnya videofelvételt tett közzé vasárnap este 21 egyiptomi kopt keresztény kivégzéséről.

Az ötperces felvételen látható, ahogy a tenger partjára vezetik, térdre kényszerítik és lefejezik a mártírokat mint "a kereszt népét, az ellenséges egyiptomi egyház követőit". A videofelvételen beszélő terrorista észak-amerikai akcentussal beszélt, és többek között azt mondta: "Allah segedelmével leigázzuk Rómát".

Az Iszlám Állam líbiai ága január elején jelentette be, hogy foglyul ejtette az egyiptomi keresztényeket, akik az építőiparban dolgoztak Líbiában. Szirt városából rabolták el őket.

Szirt a radikális csoportok egyik fellegvára Líbiában. Az észak-afrikai országban egyre gyakoribbak a kopt keresztény közösség tagjai elleni támadások, de az egyiptomi állampolgárok vallási hovatartozástól függetlenül is célponttá váltak Líbiában, amióta Kairó támogatást nyújt a líbiai hadseregnek az iszlamista milíciák elleni küzdelemben. Líbiában az utóbbi években jelentősen megerősödtek a szélsőséges csoportok.

A kopt keresztények lefejezésének hírére az egyiptomi kormány hétnapos gyászt rendelt el, Abdel-Fattah esz-Szíszi elnök pedig összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot. Az államfő részvétét fejezte ki a mártírhalált halt keresztények családjának - derült ki a hivatal által ismertetett közleményből.

Frissítés: Rumcájszék már kaptak is a pofájukba

Egyiptomi harci gépek támadták hétfőn Líbiában az Iszlám Államot, megtorlásul azért, mert a terroristák lefejezték 21 kopt túszukat.

Az egyiptomi hadsereg főparancsnokságának szóvivője hétfő reggel az állami rádióban jelentette be az Iszlám Állam líbiai osztagaira mért légi csapásokat. A harci gépek kiképzőtáborokat és fegyverraktárakat támadtak, majd sértetlenül visszatértek Egyiptomba.

Abdel-Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnök vasárnap éjjel televíziós beszédben már kilátásba helyezte, hogy Egyiptom megtorolja a mészárlást.

Az elnök néhány órával azután fordult a nyilvánossághoz, hogy az Iszlám Állam videofelvételt tett közzé a tömeges kivégzésről.

Az Iszlám Állam líbiai ága január elején jelentette be, hogy foglyul ejtett egyiptomi keresztényeket, akik az építőiparban dolgoztak Líbiában. Szirt városából rabolták el őket.

(MTI nyomán)



Friss hírek az elmúlt 24 órából