Az orosz elnök a minap azt nyilatkozta, hogy Oroszország nem fog (azonnal) válaszolni a nyugati szankciókra, csak akkor, amikor már ez átgondolt, és csak ha azok (az orosz ellenszankciók) a hazai termelők érdekeit szolgálják, azok javára. Most azonnal Oroszország nem fog válaszolni, vicsorogni - mondta el az orosz elnök. A kormány azonban dolgozik a kérdésen - tette hozzá.

"Ha a kormány arra a következtetésre jut, hogy bizonyos lépések megfelelnek a saját gazdaságunk érdekeinek, akkor azonnal végrehajtjuk. De csak mutogatni a szívósságunkat, vicsorogni és attól csak kárt szenvedni, nos, azt nem fogjuk meglépni" - mondotta el Putyin. Azaz nem engedni magát gazdasági centrifugába helyezni.

Ami a konkrét intézkedéseket illeti, azok egyenlőre még nincsenek teljes mértékig, tökéletes részletességében kielemezve. "Az, hogy milyen fajta válaszlépések lehetségesek, és egyáltalában a nép érdekeit szem előtt tartva lehetségesek-e, ezt engedjék meg a kormánynak keresztülgondolni és ajánlásokat tenni" - modotta az elnök.

"A szankciós politika mindig bizonyos károkat okoz, azoknak is, akik használják ezt az eszközt. És ez a mostani sem kivétel, ami Oroszország ellenében lett meghozva. Mi tudjuk, ismerjük azokat a számadatokat, azokat a veszteségeket, amiket az Európai Unió és az USA vállalatai elszenvedni kénytelenek a saját oroszellenes szankcióiktól és az arra eddig adott válaszoktól - de amint elmondtuk már hasonló esetekben: ez nem a mi döntésünk."

Az új szankciókat kommentálván, melyek szeptember 12-én kerültek bevezetésre az EU által, Putyin elmondta, "furcsán néznek ki". A Sanghaji Együttműködés Szervezete (SCO) csúcstalálkozójának végén, melyet Dushanbe-ban rendeztek csütörtök-pénteken, Putyin elmondta a riportereknek, hogy "furcsának" találja a döntést, hogy a Nyugat újabb szankciókat vezet be Oroszország ellen, abban az időben, mikor a békefolyamat Ukrajnában elkezdődött. Putyin szerint van pár ember, akik nem szeretik a tényt, a tudatot, annak tudatát, hogy a békefolyamat Ukrajnában elkezdődött.

"A békefolyamat elkezdődött, és a véleményem szerint egy lehetőség tűnt fel ebben a folyamatban annak elérésére, hogy politikai eszközökkel rendezést érjünk el, legalább átmenetileg" - mondta.

"Még azt sem értem, mihez kapcsolódnak ezek a szankciók. Putyin azt is hangsúlyozta, hogy például a Donyecki Népköztársaság miniszterelnökét feltenni az EU-s "feketelistára" nélkülöz minden logikát. Először is nem valószínű, hogy Alexander Zakharchenko mostanában szeretne az EU-ba utazni, másodszor pedig ő pontosan hogy a békefolyamat aktív résztvevője, lévén a minszki csúcson vele állapodott meg Pjotr Poroshenko ukrán elnök a békéről.

"A Nyugati partnereink és Ukrán partnereink egyaránt ragaszkodtak hozzá, hogy az önmaguk által kikiáltott köztársaságok (Donyeck, Luhanszk) vezetőinek részt kell venniük a béketárgyalásokon. Ők kérték ezt, és mi megpróbáltuk elintézni velük, hogy ez megtörténjen. De aztán ők (az EU) erre felteszik Alexander Zakharchenkót a "feketelistára" - most akkor ez egy újabb kísérelt a békefolyamat kisiklatására? Mi ez? Ebben semmi logika nincs" - mondotta Putyin.

(Orosz Hírek nyomán)