Ugrás a cikkhez
Reklám

Az ukrán katonák pánikszerű visszavonulásáról ír a The New York Times azzal kapcsolatban, hogy a "jelek szerint Oroszország a héten új frontot nyithatott Kelet-Ukrajna déli részén".

Kijevben szerdán közölték, hogy Oroszországból ismét katonák hatoltak be Ukrajna területére, ráadásul Donyeck megyének azon a déli határszakaszán, amelyet eddig az ukrán fegyveres erők tartottak ellenőrzésük alatt. Ukrán részről attól tartanak, hogy a hadművelet célja a dél-donyecki kikötőváros, Mariupol elfoglalása.

Moszkva tagadja a katonai mozgásokat, ugyanakkor korábban jelezte: nem tűri el az Ukrajna többségében oroszok lakta keleti részén zajló felkelés leverését, amely Vlagyimir Putyin orosz elnöknek jelentős politikai kudarc lenne – vélte a The New York Times.

Oroszország nyilvánvalóan igyekszik a szakadárok javára visszabillenteni a mérleg nyelvét – mondta az újságnak egy névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselő.

A The New York Times szerint a héten a kis délkelet-ukrajnai határvárosban, Novoazovszkban elég bizonyítékot lehetett látni arra, hogy Oroszország meg akarja változtatni a konfliktus menetét. A településről kedden biztonságosabb területek felé visszavonultak az ukrán erők a határ túloldaláról érkező tankoszlopok, tüzérség és harcoló egységek elől.

Néhány katona láthatóan nem hajlandó harcolni. A nyugat-ukrajnai Vinnyicjában állomásozó 9. dandár novoazovszki helyi egységének vezetője ráparancsolt menekülő katonáira, hogy forduljanak vissza, de hiába.

Jen Psaki amerikai külügyi szóvivő szerdán azt mondta: valószínűleg orosz ellentámadás van folyamatban.

Nyugati és ukrán tisztségviselők szerint Moszkva délen támogatja a szeparatisták előrenyomulását az Azovi-tenger fő kikötőjének számító Mariupol felé. Ezzel Oroszország lehetséges célja egy tengeri kijárat megszerzése, hogy létrehozhassanak egy szeparatista enklávét Kelet-Ukrajnában.

(MTI nyomán)



Friss hírek az elmúlt 24 órából