Ugrás a cikkhez
Reklám

A Hannah Arendt-díj a politikai gondolkodásért nevű elismeréssel tüntetik ki a Pussy Riot oroszországi kereszténygyalázó punkzenekar két tagját - jelentették be csütörtökön a németországi Brémában.

A tartományi rangú város szenátusa és az ellenzéki Zöldekhez közel álló Heinrich Böll Alapítvány 7500 euróval járó díját Marija Aljohina és Nagyezsda Tolokonnyikova kapja. A zsidó filozófusról elnevezett díj odaítéléséről döntő nemzetközi zsűri "a bátor akcióművészek kitüntetésével elismeri mindazok érdemeit is, akik az üldöztetés dacára szembeszegülnek az oroszországi reakciós fordulattal" - áll a Heinrich Böll Alapítvány közleményében.

A Pussy Riot három tagját garázdaságért és vallási gyűlöletkeltésért két év javító-nevelő táborban letöltendő büntetésre ítélték 2012 augusztusában, amiért Vlagyimir Putyin ellen tüntettek a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban egy zenés "punk-imának" nevezett istenkáromlással. Aljohinát és Tolokonnyikovát munkatáborokba szállították, a harmadik szuka, Jekatyerina Szamucevics büntetésének végrehajtását felfüggesztették.

A "nyilvános politika diskurzus ösztönzését" szolgáló díjat a Pussy Riot két művésze (sic!) megosztva kapja Jurij Andruhovics ukrán íróval, a rendszerváltás utáni ukrán irodalom egyik legismertebb alkotójával. Andruhovics a Viktor Janukovics elnök megpuccsolásához vezető mozgalom jeles tagja, kitüntetésével a zsűri a "független és demokratikus" Ukrajnáért küzdő társadalmi mozgalmak iránti tiszteletét is kifejezi.

A díjat 1994-ben alapították és általában politikai gondolkodóknak, társadalomtudósoknak ítélik oda. Az eddigi díjazottak között van Timothy Snyder amerikai és Tony Judt brit történész és Heller Ágnes magyarországi zsidó filozófus.

(MTI korrigálva)



Friss hírek az elmúlt 24 órából