Ugrás a cikkhez
Reklám

Érdeklődéssel olvastam Artem Filippenkó Egy kis ukrán ki kicsoda, avagy kik akarnak "kiválasztattni" Bölcs Jaroszláv nagyfejedelem trónjára című írását. Engedjék meg, hogy néhány gondolatot, illetve kiegészítést fűzzek az íráshoz, mely által Ukrajna közelmúltbeli és jelenlegi történései kissé árnyaltabb képet mutatnak.




A felsorolt politikusok közül a legfontosabb személy az ukránok által csak „Lady Yu” gúnynévvel titulált Julia Timosenkó, ki magát hol hamvas menyasszonynak, hol nyoszolyólánynak képzelve igyekszik minden publikus rendezvényen tiszta fehérben megjelenni.

Ami a többi politikust illeti, Vitalij Klicskót kivéve - ki valóban tiszteletreméltó módon adott és kapott pofonok által vált ismert személyiséggé Ukrajnában, illetve az egész világon - mindegyikük, Porosenkó, Jacenyuk, Tegnyibuk, Ladi Yu protezsáltja, illetve kreatúrája. A jelenlegi ukrajnai eseményekben azonban még mások is kulcsszerepet játszanak, tehát nem árt, ha őket is megismerjük. Közöttük is akad egynéhány, ki vagyonát, illetve befolyását a „fehér ruhás gázhercegnőnek” köszönheti.




Alekszandr Turcsinov - Ukrajna ideiglenes elnöke, a kiugrott baptista lelkész, Lady Yu mindenkori jobbkeze, korábban rendszeres résztvevője és előadója az Egyesült Államokban rendezett baptista kongresszusoknak. Nyilván ott készült jelenlegi „áldásosztó” szerepére.




Igor Kolomojszkij - Dnyepropetrovszk megye kormányzója, (Turcsinov által kinevezve) Ingatlan-Bénya a beceneve, a botrányos ingatlanspekulációk miatt, jelenleg ő a legnagyobb ukrán bank, a Privat Bank milliárdos tulajdonosa, hiteles források szerint ő a kitalálója és támogatója a Jobb Szektor nevű rablóbandának, bár utóbbiak Bénya adományain kívül nem vetik meg a saját rablásokból és zsarolásokból származó jövedelmet sem, különös módon az ukrajnai zsidóság sincs biztonságban tőlük. Kolomojszkij jelen pillanatban az Összukrajnai Zsidó Kongresszus első embere, általa épült meg Dnyepropetrovszkban a világon is egyedülálló mérető „Menóra Centrum és Múzeum”.




Arszen Avakov - Ukrajna ideiglenes belügyminisztere, a Janukovics-kormány alatt Harkov polgármestere volt, majd külföldre, Olaszországba menekült, mert sikkasztás miatt körözték, később az Interpol letartóztatta. De a Majdan-puccs után sietve hazatért, hogy ismét "kézbe vegye" a dolgokat. A Majdan zűrzavaros napjai után került kinevezésre, személyes jó barátja, Jacenyuk protekciójával. Turcsinov több ízben publikusan lehordta, amiért nem elég erélyesen kezelte a dél-kelet ukrajnai helyzet. Ma már inkább csak bejelenti a „terroristaellenes operációk” kezdetét és részeredményeit, a tényeges belügyminiszteri tevékenységet egy sokkal érdekesebb figura végzi...




Ruszlan Nalivajcsenko (a neve szláv nyelvből fordítva: „Na tölts csak még egy kicsit!...) - Belső információk szerint nem nagyon cáfol rá a családnevére (töltöget), jelenleg a tényleges belügyi funkciók irányítója és az ukrajnai barbár megtorlások szervezője. Múltjából érdekes adalék, hogy sokáig Ukrajna főkonzulja volt az USA-ban, Alekszander Jakimenko, egykori ukrán belügyminiszter információi szerint ez időre tehető a CIA által történt beszervezése is. Tény, hogy Brennan, az USA titkosszolgálatának vezetője vele egyeztetett legutóbbi rejtelmes ukrajnai látogatása során.




Andrej Porubij - Talán egyik legtitokzatosabb személy a jelenlegi illegitim kijevi rezsimben. Ragadványneve „a Majdan házmestere”, lévén ő koordinálta a zűrzavaros napokban a Majdanon a Jobb Szektor harcosainak mozgását, a minden irányban lövöldöző lesipuskások elhelyezését, és később a spéci fegyverek kimentését a „veszélyes területről”. Fényképek és videók által bizonyíthatóan Odesszában is ő irányította az eseményeket.




Érdekes színfoltja volt az ukrajnai elnökválasztásoknak az Ukrán Internet Párt programozója Viktor Sevcsenko, aki Darth Vader személyét és öltözékét öltve magára próbálta bejegyeztetni magát mint leendő elnökjelöltet. A Választási Bizottság visszautasította a jelentkezést, kifogásolván hogy a csillagközi lakcím nem felel meg az előírásoknak. Természetesen elkísérte őt örök ellenfele, ám jelenleg hű társa Chewbacca is, ma együtt harcolnak Odessza vagy Kijev polgármesteri székéért. Ki tudja, talán szerencsésebb lett volna ha ők kerülnek Ukrajna élére, valamelyikük biztosan „visszavágott volna a birodalomnak.”

Csetneki László
Bécs

Kapcsolódó: Egy kis ukrán ki kicsoda, avagy kik akarnak "kiválasztattni" Bölcs Jaroszláv nagyfejedelem trónjára



Friss hírek az elmúlt 24 órából