A donyecki népszavazás után annak szervezői megkezdik a civilizált elválást Kijevtől - közölte Borisz Litvinov, a donyecki népköztársaság társelnöke az orosz Vesztyi rádióban.

Litvinov az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint azt mondta, hogy a referendumot követően összehívják Donyeck megye minden szintű képviselőinek kongresszusát, és megkezdik az elválást a kijevi hatalomtól. Azt mondta, a donyecki köztársaság vezetése párbeszédet kíván folytatni az ukrajnai központi hatalomtól való elválásról. Úgy fogalmazott, hogy párbeszédet akarnak folytatni olyan félként, amelyet a nép akarata megerősített, és egyenlő jogokkal kívánják építeni a kapcsolataikat minden állammal.

Litvinov az önállósodási népszavazás törvényességét hangsúlyozta, megjegyezve, hogy 300-400 méteres sorok álltak a szavazóköröknél, "még a szovjet időkben sem voltak ilyen sorok".

A kijevi kormány és a Nyugat által el nem ismert regionális népszavazást két keleti megyében, Donyeckben és Luhanszkban rendezték meg.

Helyi idő szerint 16 óráig Luhanszkban a részvétel aránya meghaladta a 75 százalékot. Erről a luhanszki választás sajtóközpontja számolt be, megjegyezve, hogy problémák merültek fel azokban a járásokban, ahol az ukrán hadsereg zavarta a referendum lebonyolítását. Közlése szerint a szavazás helyi idő szerint 22 óráig tart, az első eredmények éjjel várhatók.

Donyeck megyében 50 százalékost - egyes járásokban 65 százalékost - meghaladó részvételről számolt be a népköztársaság központi választási irodája.

Pavlo Hubarjev, Donyeck megye szakadár kormányzója Szlovjanszkban újságíróknak úgy nyilatkozott: a referendumok eredményeként a régióból "új szubjektumot" hoznak létre. Arra a kérdésre, hogy a következő lépés a Donyec-medence Oroszországhoz csatlakozása lesz-e, azt válaszolta, erről még korai nyilatkozni.

Korábban írtuk: Az emberek hosszú sorokban állnak a szavazóhelyiségeknél

Nagy lendülettel zajlott vasárnap délelőtt a népszavazás a kelet-ukrajnai Donyeckben és Luhanszkban a két keleti megye önállóságáról. Roman Ljahin, a "donyecki népköztársaság" választási bizottságának elnöke arról számolt be, hogy "kivételesen magas" a részvétel a referendumon.

A szavazás megkezdése után négy órával, délben Ljahin azt közölte, hogy a részvételi arány már meghaladta a 30 százalékot.

Az emberek hosszú sorokban állnak a szavazóhelyiségeknél, a választási bizottságok teljes kapacitással működnek.

A Russia Today (RT) nevű angol nyelvű orosz állami televízió helyszíni riportja szerint a helyi hatóságok 72-80 százalékos részvételi arányra számítanak.

Roman Ljahin, a donyecki választási bizottság vezetője az RT televízióban úgy fogalmazott, hogy "mindenki a maga módján vívja ezt a háborút, én a tollammal harcolok, ez az én fegyverem". Kiemelte, hogy meg akarja előzni az erőszakot és a háborút.

Nelli Taraban, egy donyecki szavazóbizottsági tag arról beszélt, hogy a közhangulat derűs, "végre kinyilváníthatjuk véleményünket".

Néhány hét alatt több mint 3 millió szavazólapot nyomtattak és 1200 szavazókört készítettek elő a referendumra. Egy illetékes elmondta, hogy nehezen tudták előteremteni a szükséges papírmennyiséget. A népszavazás költségeit állítólag magánszemélyek állták.

Denisz Pusilin, az önhatalmúlag kikiáltott donyecki népköztársaság egyik vezetője hangsúlyozta, hogy a népszavazáson nem a terület autonómiájáról vagy függetlenségéről, hanem a szuverenitásról kérdezik az embereket. "Szuverenitás alatt az önrendelkezéshez való jogunkat értjük" - tette hozzá.

"Arról később lesz döntés, hogy egy föderáció keretében vagy más formában képzeljük el a régió jövőjét" - mondta Pusilin.

Az RT orosz televízió rámutatott, hogy Donyeck és Luhanszk saját kormányt szeretne, amely önállóan dönt a térség külkapcsolatairól, ezenkívül jogot formálnak arra is, hogy saját kezükbe vegyék pénzügyeik intézését, nem fizetnének több adót Kijevnek, a pénz helyben maradna. Ugyancsak hivatalosan elismernék az orosz nyelvet az orosz többségű két megyében.

S bár meghívtak külföldi megfigyelőket, egy sem érkezett az Oroszországgal határos térségbe a helyi népszavazásra, amelyet sem az Egyesült Államok, sem az Európai Unió nem ismer el.

Korábban írtuk: Önrendelkezés: népszavazást tartanak a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyében

Népszavazást tartanak az oroszbarát szeparatisták vasárnap a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyében a régiók Ukrajnától való függetlenné válásáról. A "donyecki népköztársaság" létrehozása a kérdés.

Donyeck megyében helyi idő szerint reggel nyolctól este nyolcig járulhatnak az urnákhoz a választók, kivéve a megye északi részén lévő Szlovjanszk városát, ahol délután hatkor fejeződik be a népszavazás - mondta Roman Ljahin, a "donyecki népköztársaság választási bizottságának elnöke. A megyében összesen 1527 szavazókörben voksolhatnak az ott élők.

Ljahin szavai szerint arról kell dönteniük a választóknak, akarják-e a "donyecki népköztársaság" függetlenségét. Kijelentette, hogy az "igenek" győzelme nem dönti el azt, hogy a megye Ukrajna része marad, Oroszországhoz csatlakozik, vagy független lesz. Állítása szerint ez csupán erkölcsi jogot ad a "népköztársaság" képviselőinek kifejezni azt, hogy a régióban lakók elégedetlenek a jelenlegi helyzettel, továbbá legitimálja intézményüket a nemzetközi közösség előtt.

A két régióban összesen 7,3 millióan élnek, ez a teljes ukrajnai lakosság 16 százalékát jelenti. A "donyecki népköztársaságot" április 7-én kiáltották ki az egymillió lakosú Donyeckben a megyei adminisztráció épületét megszállva tartó oroszbarát szakadárok.

(MTI)