A Krími Autonóm Köztársaság hivatalosan felkérte az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ), hogy küldjön megfigyelőket az Oroszországhoz való csatlakozásról rendezendő vasárnapi népszavazásra - jelentették hétfőn orosz hírügynökségek.

A RIA Novosztyi szerint a meghívót a krími oroszbarát parlament kézbesítette az EBESZ soros svájci elnökségének. A krími parlamentből úgy tájékoztatták az orosz hírügynökséget, hogy az EBESZ tagországaiból és az EBESZ Demokratikus Intézetek és Emberi Jogok Irodájából egyaránt várnak megfigyelőket.

Szerhij Akszjonov krími miniszterelnök megerősítette, hogy az EBESZ-megfigyelőket beengedik a népszavazásra, amely "maximálisan nyitott lesz".

Az EBESZ katonai megfigyelői az utóbbi napokban többször hiába próbálkoztak bejutni a félszigetre, az ellenőrző pontokon tartózkodó katonák nem engedték be őket a félszigetre.

Akszjonov ezt azzal magyarázta, nem akarják, hogy "nem hiteles" információkat adjanak arról, mi történik az autonómia területén. "Ezért udvariasan arra kértük EBESZ-vendégeinket, hogy távozzanak a Krímből" - jelentette ki.

Az orosz külügyminisztérium hétfőn közleményt adott ki Daniel Baernek, az Egyesült Államok EBESZ-nagykövetének felhívására reagálva. A diplomata a múlt pénteken arra szólította fel az orosz vezetést, hogy nyújtson segítséget az EBESZ-megfigyelők szabad mozgásához az autonóm köztársaság területén. A külügyminisztérium szerint Oroszország már szerdán jelezte a szervezetnek, hogy "előre nem látott körülmények miatt" nem engedélyezi az orosz katonai létesítmények meglátogatását az EBESZ-küldöttségnek.

(MTI)