Ugrás a cikkhez
Reklám

Oroszországot aggasztják a Jobboldali Szektor nevű ukrajnai radikális szervezet kelet-ukrajnai törvénytelen cselekményei - tudatta hétfői közleményében az orosz külügyminisztérium.

Moszkva szerint az új ukrán vezetés teljes mértékben szemet huny a nemrégiben Izraelnek hűségesküt fogadó Jobboldali Szektor kelet-ukrajnai ténykedése felett és a szervezet "úgynevezett harcosainak fellépése miatt a régióban törvénytelenség uralkodik". Az orosz külügyminisztérium az elmúlt hét végén Harkivban és Dnyipropetrovszkban történtekre hívta fel a figyelmet. Moszkvai közlés szerint Harkivban "maszkos, lőfegyvert viselő emberek békés tüntetőkre nyitottak tüzet". A támadásnak sebesültjei is voltak.

Az orosz és ukrán sajtóértesülések szerint március 8-án a kelet-ukrajnai Harkivban egy 10 főből álló, botokkal és fegyverekkel felszerelt csoport támadt a kijevi "Euromajdan" melletti szimpátiatüntetésről hazatérő aktivistákra. Az értesüléseket később a Jobboldali Szektor cáfolta és provokációnak nevezte.

Az orosz külügyminisztérium hétfőn azt is nehezményezte, hogy a délkelet-ukrajnai Dnyipropetrovszkban a rendőrség 6 orosz újságírót tartóztatott fel azzal az indokkal, hogy kizárólag "egyes, provokáló történetek feldolgozásában érdekeltek". Moszkvában az ukrán hatóság fellépését a szólásszabadság korlátozásának tartják. Azt pedig kétoldalú egyezmények megsértéseként fogják fel, hogy a határon nem engedik be Ukrajnába Oroszország állampolgárait.

Pavlo Sisolin vezérezredes, az Ukrán Állami Határőrszolgálat vezetőjének első helyettese vasárnap közölte, hogy az ukrán határőrök három és félezer orosz állampolgártól - köztük 16 újságírótól - tagadták meg eddig a belépést Ukrajnába, nem kívánatosnak minősítve tartózkodásukat az ország területén.

Időközben az oroszországi úgynevezett Vallásközi Tanács az orosz-ukrán évszázados barátság megőrzésére szólított fel Moszkvában. Az Oroszországban működő 5 különböző egyház képviselőiből álló, 1998-ban létrehozott testület arra figyelmeztet, hogy a két nép "ne fogadja el passzívan mindazt, amit Nyugaton javasolnak számukra". A vallásközi tanácsban részt vevő orosz ortodox, mohamedán, zsidó és buddhista egyházak kifejtették, hogy "tisztelik a különböző ukrajnai politikai erők törekvését az intenzívebb kapcsolatokra Európával", de szerintük "minden félnek joga van tiszteletet követelni saját értékrendszere, társadalmi modellje, politikai kultúrája, gazdasági és társadalmi rendszere iránt".

(MTI nyomán)

Kapcsolódó: - Nemzetközi körözést adott ki Oroszország az Izraelnek hűségesküt fogadó "Jobboldali" Szektor vezetője ellen



Friss hírek az elmúlt 24 órából