Valószínűleg nem kell aggódnia Kállay-Saunders Andrásnak (ha egyáltalán aggódott is valaha emiatt): nem ő lesz ugyanis az egyedüli néger a koppenhágai Eurovíziós Dalfesztivál előadói között. Komoly esély van rá például, hogy egy Mohamed Abdi Farah nevű énekes fogja Norvégiát képviselni az európai dalversenyen. A szabadkőműves Andreas Breivik pedig most átkozhatja a sorsot, ugyanis a Szomáliában született néger is ott volt azon a bizonyos napon Utoya szigetén, ahol a cionista tömeggyilkos 69 fiatalt mészárolt le.



Mohamed Abdi Farah

Mohamed Abdi Farah – akit rajongói csak "Mo"-nak becéznek - 7 éves korában menekült el, édesanyjával együtt, a polgárháború sújtotta Szomáliából. „Nem emlékszem sok mindenre arról az országról” – nyilatkozta a „norvégiai” énekes. „Nem szeretnék visszamenni arra a szomorú helyre” – tette hozzá.

Mo nem szívesen emlegeti azt a napot, amikor is Utoya szigetén – a bevándorlást támogató Munkáspárt ifjúsági szervezetének rendezvényén – a mészárlás bekövetkezett. Ő maga megmenekült ugyan, azonban egyik legjobb barátja – akivel kisgyerekként egy menekülttáborban találkozott – áldozatul esett Breivik golyóinak.

A szörnyű tragédia okozta lelki trauma leküzdésében a „Heal” című dal segített, melyet még a vérengzés előtt írtak a számára. A dal a türelemről szól, amely saját bevallása szerint kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy néhány éves szünet után folytatni tudta az éneklést.



A norvég úriember biztosan megdobogtatja majd az európai lányok szívét

A norvégiai dalverseny döntőjében Mo-nak 14 másik énekessel kell megküzdenie azért, hogy képviselhesse „hazáját” Koppenhágában. Laila Samuelson, a „Heal” című dal szerzője elismerte, hogy a produkció nem kifejezetten alkalmas arra, hogy szerepeljen az eurovíziós versenyen, mivel dallama meglehetősen lassú és szomorú. Nincsen benne kifejezett utalás a vérengzésre, mégis átvitt értelemben az Utoya szigetén történtekhez kapcsolódik – de persze főleg azért, mert a dal néger énekese maga is ott volt a helyszínen. Samuelson szerint ugyanakkor a két és fél évvel ezelőtt bekövetkezett mészárlás tabunak számít Norvégiában. „Az emberek félnek beszélni róla” – vélekedik a dalszerző. (Ami persze nem csoda, mivel a bevándorlás okozta gondok egyre súlyosabbak, és nem csupán megoldás nem körvonalazódik, de a témát őszintén megtárgyalni sem lehet a nyilvánosság előtt.)



Újabb szög a vén kontinens koporsójába

Mo is úgy gondolja, hogy a dal sokkal általánosabb tanulságokkal bír, mintsem hogy pusztán a két és fél éve történt vérengzésekre vonatkozna. „Mindenki, aki ezen a világon él, keresztülmegy néhány dolgon. És ez az énekszám arra ösztönöz, hogy az ember (gondolatban) visszatérjen életének arra a bizonyos pontjára, de ne veszítse el az erejét, és hogy sohase adja fel” – fogalmazta meg magvas gondolatait a néger énekes.

Hogy tényleg a most 21 esztendős Mo Abdi Farah fogja-e képviselni Norvégiát az Eurovíziós Dalversenyen, az március 15-én fog eldőlni.

Perge Ottó - npr.org nyomán

Kapcsolódó: Ez kellett a népnek: egy köztörvényes nigger fogja hazánk hírét öregbíteni az Eurovíziós Dalfesztiválon