Ugrás a cikkhez
Reklám

Schiff András nem csak zongoraművészként, de civil emberként sem teszi be a lábát Magyarországra, így az sem véletlen, hogy 60. születésnapi koncertjét is Londonban tartotta. Nem csak a kormány, az emberek is zavarják, ha nem is mind - derül ki a BBC-nek adott interjújából.

Schiff András zongoraművész a 60. születésnapja alkalmából nem Magyarországon, hanem Londonban koncertezett.

"Sajnos Magyaroszágon finoman szólva sem mennek túl jól a dolgok" - nyilatkozta a BBC-nek a Londonban élő hivatásos rettegő. "Nagy ellenzője vagyok a jelenlegi politikai helyzetnek" - tette hozzá.

Schiff eddig is kritikusan nyilatkozott az Orbán-kormány és a Jobbik tevékenységéről, most azonban ennél is továbbment. "Nem csak a kormány zavar, hanem az emberek is. Nem mindegyikük, de Magyarországon nagyon kevés a civil kurázsi. Az emberek félnek felszólalni."



Schiff a Magyar Kultúra Követe-kitüntetéssel

A zongoraművész az interjúban a zsidómentő kormányzó nemrég emelt szobráról is beszélt, amely szerinte hitvány, megvetendő lépés volt, mert álláspontja szerint Horthy nem államférfi volt, hanem egy háborús bűnös, aki felelős a zsidóellenes törvényekért, és aki szemet hunyt félmillió zsidó deportálása felett.

Többek között ezzel indokolta, hogy nem csak a 60. születésnapján, de egyébként, civil emberként sem teszi be a lábát Magyarországra. "Korábban megfenyegettek, hogy ha visszamegyek Magyarországra, levágják mindkét kezem. Én sem mentális, sem fizikai támadásnak nem akarom kitenni magam."

Azt mondja, nem a gyűlölet vagy a keserűség beszél belőle, hanem az "aggodalom". "Ez a 21. század, és ez Európa, ezek az emberek viszont a középkorba térnek vissza."

(HVG - BBC nyomán)

Kapcsolódó:

- Schiff nem mer "haza"jönni, mert itt van Adolf Hitler szelleme, és levágnánk a kezét

- A félős hajóskapitány: Andrea Barca alias Schiff András

- Schiff András lehülyézte a zsidókat, mert nem távoznak azonnal Magyarországról



Friss hírek az elmúlt 24 órából