Ugrás a cikkhez
Reklám

Nem sikerült megtartani a múlt pénteken elhunyt Erich Priebke gyászszertartását a Rómától délre fekvő Albano Laziale településen, miután néhány száz tüntető megzavarta a magánszervezésű eseményt, s a rendőrség nem engedte be a helyszínre a barátokat és családtagokat.













Az olasz média beszámolói szerint a kápolnán kívül, ahol a szertartást készültek megtartani, "dühödt tüntetők" ököllel verték az érkező halottaskocsi tetejét, és "gyilkost", "hóhért" kiabáltak. A tiltakozók kézzel-lábbal igyekeztek megakadályozni, hogy a koporsó bejusson a kápolnába, ahol a Szent X. Piusz Testvériség celebrálta volna Priebke gyászszertartását.













A kápolna előtt egymásnak feszült tüntetőket és a hazafiakat a rendőrségnek kellett többször is szétválasztania, egy ízben akkor, amikor a "tiltakozók" körbezárták az érkező lelkészt.













A meghiúsult keddi búcsúztatás után Priebke ügyvédje, Paolo Giachini újságíróknak azt mondta, hogy a szertartás azért maradt el, mert a rendőrség nem engedte a helyszínre a közeli barátokat és családtagokat.










Bár korábban azt tervezték, hogy Priebke holttestét hamvasztásra visszaszállítják Rómába, végül úgy döntöttek, hogy a halottat legalább szerdáig Albano Lazialéban tartják.

Frissítés:

Róma főpolgármestere szerint az lenne a megoldás, ha a holttestet elvinnék Olaszországból, és Németországban temetnék el. A német nagykövetség szerint viszont Priebke rokonainak kell eldönteniük, hol temetik el őt.

Pratica di Mare katonai támaszpontjára szállították át az éjszaka a múlt pénteken Olaszországban elhunyt Erich Priebke tetemét, akinek a temetését nem sikerült megtartani a szertartást kísérő antifasiszta támadás és ellenséges rendőri fellépés miatt.

Az olasz kormány döntött úgy, hogy Priebke koporsóját fegyveres kísérettel a Rómától 30 kilométerre levő légi támaszpontra vigyék. A tetemmel éjszaka indultak el Albano Lazialéból, ahol kedden nem sikerült megtartani Priebke temetését. A volt SS-tiszt koporsóját szállító járművet Albano utcáin a késői óra ellenére is kövekkel dobálták meg és megrugdosták. A rohamrendőrségnek kellett beavatkoznia a tömeg szétoszlatására.

Pratica di Maréba utazott Németország olasz nagykövete is - mondta el Ignazio Marino, Róma főpolgármestere az olasz közszolgálati rádió szerda reggeli adásában. Marino szerint az lenne a megoldás, ha Erich Priebke tetemét elvinnék Olaszországból, és Németországban temetnék el. Nem Németországnak, Priebke rokonainak kell eldönteniük, hol temetik el őt - nyilatkozta a római német nagykövetség.

A százévesen Rómában elhunyt egykori SS-tiszt elhantolását péntek óta viták és tiltakozások kísérik. A római prefektus közrendvédelmi okokból megtiltotta, hogy Priebkét az olasz főváros területén temessék el. A nyilvános misére a római püspökség is nemet mondott.

Ezért esett a választás Albano Lazialéra, ahol a Szent X. Piusz Testvériség katolikus társaság vállalta, hogy saját templomában megtartja Priebke gyászszertartását. A Marcel Lefebvre alapította, a katolikus egyházból 1988-ban kizárt tradicionalista közösség nem ismeri el a II. Vatikáni Zsinat álláspontját a nem keresztényekkel, közöttük a zsidókkal való kapcsolattartásról.

Erich Priebke temetését szűk körben tartották volna meg, még Albano polgármestere sem tudott róla, a koporsó érkezésének híre mégis elterjedt, ez vezetett tiltakozáshoz - magyarázta a kedden történteket a római prefektus.

Paolo Giachini, Priebke ügyvédje újságíróknak azt mondta, hogy a szertartás azért maradt el, mert a rendőrség nem engedte a helyszínre a barátokat és családtagokat. Giachini az éjszaka lemondott ügyvédi megbízatásáról.

(MTI korrigálva)

Korábban írtuk:

- Efrájim Zuroff zsidó telepes Erich Priebke holttestének elégetésére utasította a németeket

- Így jár, aki cáfolni meri a hollókosztot: a végtisztességet is megtagadják Priebkétől

- Erich Priebke hagyatéka: nem léteztek gázkamrák, Nürnberg kirakatper, a holokauszt kitaláció

- A hulláknak sem kegyelmeznek a zsidók: kiásták Rudolf Hess maradványait



Friss hírek az elmúlt 24 órából