Ugrás a cikkhez
Reklám

Izraelben magas fokú készültséget rendeltek el, de nem számítanak közvetlen ellencsapásra a vasárnap hajnali, szíriai fegyverraktárak elleni légitámadások után - írta a Jiszráél Hajóm (Izrael Ma) című, a kormányhoz közeli napilap.

A közvetlen válaszcsapás elmaradására utal, hogy Benjámin Netanjahu kormányfő az eredeti terveknek megfelelően vasárnap egy hétre elutazott Kínába, bár előtte rendkívüli megbeszélésre hívta össze a biztonsági kabinetet Szíria ügyében - írta a lap. Nem történt mozgósítás, és a hadsereg - azon túl, hogy a Vaskupola rakétavédelmi rendszer két ütegét készültségbe helyezte északon - nem hajtott végre háborús előkészületeket.

Ámosz Jedlin nyugalmazott vezérőrnagy, biztonságpolitikai szakértő szerint Szíriának most nem áll érdekében háborút indítani Izrael ellen, de választ ígért, és egy következő alkalomnál nem lehet kizárni a korlátozott válaszcsapás lehetőségét.

A Maariv című lap hétfői száma szerint a megtámadott helyeken a szíriai légvédelem különleges, 14-es kommandójának a katonái tartózkodtak, valamint a 104-es és 105-ös egység, amelyek az izraeli 10-es tévécsatorna híradója szerint elitegységek, és így valószínűleg közülük kerültek ki a halálos áldozatok, akiknek számát az izraeli híradó kettőre becsülte mintegy tíz sebesült mellett.

A 10-es csatorna nevű izraeli televízió kommentátora, Alon Ben Dávid szerint már eddig is több száz Fateh-110 típusú rakétát juttattak el Libanonba, és a hét végi akcióban valószínűleg különleges lehetőség adódott egy újabb szállítmány megsemmisítésére, ezért lépett a hadsereg. Ben Dávid szerint várhatóan tovább folynak majd hasonló esetekben az izraeli csapások, de minden egyes katonai beavatkozással valószínűbbé válik egy ellencsapás. "Izrael a tűzzel játszik" - mondta a szakértő.

A Maariv szerint kevesebb mint egy hete érkeztek Szíriába a hét végén kilőtt rakéták, és a fegyverszállítmányról érkezett titkosszolgálati információk vezettek a légierő bevetéséhez.

Vasárnap hajnalban az 1973-as jóm-kipúri háború óta a legnagyobb légicsapást hajtotta végre Szíria földjén az izraeli légierő. Izraelben a katonai cenzúra miatt a külföldi hírügynökségek jelentéseire hivatkoznak, amelyek szerint három helyszínt támadtak, egyebek közt a szíriai rakétaprogram egyik nagyon fontos helyszínét, Dzsamraját lőtték rakétákkal négy hónap után másodszor. Ezen a helyen a libanoni síita Hezbollahnak szánt, iráni gyártmányú Fateh-110 típusú rakétákat tároltak.

A Fateh-110 rakétának 300 kilométer a hatótávolsága, vagyis Libanonból és Szíriából támadható vele Izrael központi és részben déli része, 600 kilogrammos robbanótöltetet tud szállítani, amely egy egész házsort képes romba dönteni. A szétlőtt szállítmányban lévő, negyedik generációs rakéta pontossága mintegy 200 méter.

A szíriai kormány képviselői izraeli hadüzenetnek nyilvánították a történteket, és választ ígértek az általuk kiválasztott időpontban és módon.

(MTI)



Friss hírek az elmúlt 24 órából