Ugrás a cikkhez
Reklám

Nagy erejű robbanások rázták meg vasárnap hajnalban a szíriai fővárost; az állami tv jelentése szerint izraeli rakéták csapódtak be egy katonai kutatóközpontban Damaszkusz külterületén.




A szíriai állami hírügynökség szerint a dzsamrajai katonai komplexumot érte támadás. Áldozatokról nem érkezett hír.

A Damaszkusztól öt kilométerre északnyugatra fekvő épületegyüttesben működő kutatóközpont diplomaták szerint a szíriai rakétaprogram egyik nagyon fontos helyszíne. A komplexumnak része még több bázis és egy lőszerraktár is.

Pénteken izraeli harci gépek egy állítólagos, Szíriából a libanoni Hezbollah síita szervezetnek - Bassár el-Aszad szíriai elnök szövetségesének - szánt rakétaszállítmányra mértek csapást.

"Az újabb izraeli támadással megpróbálják növelni a harci szellemet a terroristák soraiban" - közölte a szíriai állami tv az Aszad megdöntéséért harcoló lázadókra utalva. Izrael egyelőre nem volt hajlandó kommentálni az újabb szíriai célpont elleni állítólagos izraeli akciót.

Frissítés: Izrael a szíriai terrorcsoportok harci szellemét akarta növelni - Irán elítélte a történteket

Izrael újra, akárcsak két nappal ezelőtt, a libanoni Hezbollah síita szervezetnek szánt iráni rakétaszállítmányra mért légicsapásokat vasárnapra virradóra Szíriában - közölték nyugati hírszerzési források. Vasárnap hajnalban nagy erejű robbanások rázták meg a szíriai fővárost, a detonációk következtében keletkezett tűz megvilágította az éjszakai égboltot a város peremén. Rengett a föld a detonációk miatt - mondta egy szíriai, aki mintegy hat kilométerre lakik a robbanások helyszínétől.

A szíriai állami tévé közölte, hogy izraeli rakéták csapódtak be egy katonai kutatóközpontban Damaszkusz közelében, az attól északnyugatra lévő Dzsamrajában. Az épületegyüttesben működő kutatóközpont diplomaták szerint a szíriai rakétaprogram egyik nagyon fontos helyszíne. A komplexumnak része több bázis és egy lőszerraktár is. Nyugati hírszerzési források szerint a célpont egy, Fateh-110 típusú rakétákat tároló raktár volt. A rakétákat Irán küldte a Hezbollahnak.

Izrael pénteken is légicsapást hajtott végre Szíriában. Egy izraeli kormányilletékes ezt elismerte, és közölte, hogy a támadás célpontja ugyancsak egy, a Hezbollahnak szánt rakétaszállítmány volt. A damaszkuszi média szerint a pénteki és a vasárnap hajnali izraeli támadás is a dzsamrajai létesítmény ellen irányult, amely alig 15 kilométerre fekszik a libanoni határtól.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű londoni székhelyű szervezet szerint a vasárnap hajnali légicsapás olyan súlyos volt, amilyenre a szíriai fegyveres ellenzék nem lenne képes. Szemtanúkat idézett, akik szerint a támadás idején harci gépek repültek el a térség felett. Az OSDH szerin egy lőszerraktárt is ért légitámadás. Más aktivisták nem zárják ki, hogy egy rakétadandárt és a köztársasági gárda két alakulatát is támadták az izraeli gépek. A szíriai állami televízió szerint ez válasz volt a kormánycsapatok közelmúltbeli sikereire, és Jeruzsálem ezzel a terrorcsoportok harci szellemét akarta növelni.

Izraelben eddig nem szólaltak meg hivatalosan, de az utóbbi hónapokban a hadsereg illetékesei többször hangsúlyozták: nem tűrik el, hogy Szírián át fegyvereket szállítsanak a Hezbollahnak. Más forrásokból nehéz megerősíteni a szíriai híradások hitelességét a helyszínről tudósító újságírók munkáját korlátozó intézkedések miatt. Ha viszont igazak a hírek, akkor január vége óta a vasárnapi volt a harmadik izraeli légicsapás Szíriában a Hezbollahnak szánt fegyverszállítmányokra.

Ramin Mehmanparaszt iráni külügyi szóvivő elítélte a történteket. Felszólította a térségbeli országokat, hogy továbbra is mutassanak egységet Jeruzsálemmel szemben, de nem fejtette ki, hogy szerinte milyen ellenlépéseket kell tenni. Néhány órával a vasárnap támadás előtt Barack Obama amerikai elnök viszont kijelentette, hogy Izraelnek jogában áll cselekednie, megakadályozandó, hogy korszerű fegyverek a Hezbollahhoz hasonló terrorszervezetekhez kerüljenek.

Egy izraeli katonai rakétaszakértő szerint a Fateh-110-esek a Scudokknál is jobbak, és féltonnás robbanótöltet hordozására képesek. Irán hadihajók elleni bevetésekre is alkalmassá tette őket. 2002-ben hadrendbe állított rövid, 300 kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákról van szó. Ahmad Vahidi iráni védelmi miniszter szerint ezek az iráni rakétaarzenál legpontosabb fegyverei. A 2006-os izraeli-Hezbollah háború idején a síita milícia több mint 4000 rakétát lőtt ki Izrael északi területeire. A konfliktusnak a hivatalos adatok szerint libanoni részről mintegy 1200 halottja volt, zömmel polgári személy. Az izraeli haderő mintegy 160 katonát vesztett.

2. frissítés: Szíriai külügyminiszter-helyettes: "Az izraeli támadás felér egy hadüzenettel"

Szíria rakétaütegeket állított hadrendbe az követően, hogy Izrael újabb csapást mért egy fegyverszállító konvojra. A szíriai mozgósításról a rezsimhez közel álló Al Majaden TV honlapja számolt be, idézve Omran Zoabi szíriai információs miniszter sajtótájékoztatóját.

A szíriai miniszter azt követően szólalt meg, hogy Damaszkuszban rendkívüli kormányülést tartottak, reagálva azokra a nyugati diplomáciai értesülésekre, hogy Izrael ismét megsemmisített egy, a Hezbollah számára fegyvert szállító konvojt.

A vasárnapi légitámadás a harmadik izraeli akció a polgárháború dúlta Szíria területén. Izrael nem erősítette meg egyik légitámadást sem.

Korábban Fejszál al Mekdad, szíriai külügyminiszter-helyettese a CNN-nek úgy nyilatkozott, hogy az izraeli légicsapások felérnek egy hadüzenettel az Asszad-rezsimnek. A miniszterhelyettes hozzátette: Szíria válaszolni fog, ugyanakkor megválasztja azt, hogy hol és milyen módon.

A szíriai állami televízió szerint az izraeli légicsapásokra azért került sor, mert a kormányerők előrenyomultak a lázadókkal szemben. „Az új izraeli támadások célja, hogy megemelje a terrorcsoportok önbizalmát, amely az elmúlt időben megcsappant nemes hadseregünk csapásai miatt” – közölte a kormányhoz közel álló csatorna.

Ezzel párhuzamosan Izrael légvédelmi rakétákat telepített az ország északi részére.

3. frissítés: Szír források szerint 300 halálos áldozata van a zsidó agressziónak

A Damas Post internetes portál szíriai forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a légicsapások következtében mintegy 300 katonai alkalmazott vesztette életét, és több százan megsebesültek. Az internetes portál szerint a támadások elsősorban azokat az elővárosokat érték, ahol az elnöki gárda egységei állomásoztak.

Izrael nem kommentálta a támadásról szóló jelentéseket. Egy katonai szóvivő ugyanakkor közölte, hogy az ország északi részére telepített Vaskupola nevű rakétavédelmi rendszer két ütegét készültségi állapotba helyezték.

Elítélte és agressziónak nevezte az izraeli támadásokat az egyiptomi elnök. A kairói elnöki hivatal közleményében úgy ítélte meg, hogy a légitámadások megsértik a nemzetközi jog alapelveit, és veszélyeztetik a térség biztonságát, illetve stabilitását. Elítélte az izraeli légitámadásokat Libanon és az Arab Liga is. Nabíl el-Arab, a pánarab szervezet főtitkára felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy haladéktalanul cselekedjen a további veszélyes, egy arab állam szuverenitása ellen irányuló izraeli agresszió megfékezése érdekében.

Még a szíriai ellenzék is elítélte a zsidó agressziót

A több ellenzéki csoportot összefogó, kairói székhelyű ellenzéki szervezet, a Szíriai Nemzeti Koalíció bírálta Izraelt, és azzal vádolta, hogy saját céljai érdekében használja ki a szíriai konfliktust.

Egy másik ellenzéki szervezet, a Szabad Szíriai Hadsereg némileg tartózkodóbban reagált. A szervezet felháborítónak nevezte a támadásokat, ugyanakkor rámutatott, hogy Szíriát - mint fogalmazott - Izrael mellett minden nap Bassár el-Aszad elnök is bombázza.

Izrael nem érzi szükségét annak, hogy engedélyt kérjen Washingtontól

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár az Izrael által vasárnap végrehajtott szíriai rakétatámadások miatt ismét figyelmeztette a térség országait annak veszélyére, hogy a szíriai polgárháború kiterjedhet az ország határain túlra. Nagyon aggasztónak nevezte a helyzetet, és nyugalomra intett minden felet.

Izraeli tisztségviselők először nem kommentálták a támadásról szóló jelentéseket, később azonban egy neve elhallgatását kérő tisztségviselő közölte, hogy az izraeli erők hajtották végre a támadást, de annak nincs köze a szíriai polgárháborúhoz. A cél az volt, hogy megakadályozzák az iráni rakéták eljuttatását a Hezbollahnak, mert tartani lehet attól, hogy ha Izrael megtámad iráni atomlétesítményeket, akkor az általa támogatott libanoni szervezet a kapott rakétákkal akár Tel-Avivot is támadhatja.

John McCain republikánus párti amerikai szenátor az izraeli támadásra reagálva azt mondta: elképzelhető, hogy a szíriai célpontok elleni izraeli csapások hatására Washington sürgetőbbnek érzi majd, hogy beavatkozzon Szíriában, bár Barack Obama amerikai elnök mindeddig azt mondta: nincs olyan terve, hogy szárazföldi csapatokat küldjön az arab országba.

A Reuters szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy Izrael kérte-e az Egyesült Államok jóváhagyását a szíriai támadáshoz. Egy meg nem nevezet hírszerzési tisztségviselő azt állította, hogy Washington előzetesen semmilyen információt nem kapott a támadásról, csak utána.

Amerikai tisztségviselők még régebben azt mondták: Izrael nem érzi szükségét annak, hogy engedélyt kérjen Washingtontól az ilyen támadásokhoz, már csak akkor tájékoztatja, ha az offenzíva megindult. A Fehér Ház szóvivője most csak annyit mondott a vasárnapi rakétacsapásokkal kapcsolatban, hogy az amerikai kormány egyfolytában és részletesen egyeztet az izraelivel.

(MTI - ATV - JPost nyomán)

Előzmények:

- A béke Nobel-díjas szerint Izrael nyugodtan bombázhatja Szíriát, hiszen joga van hozzá

- CNN: Izrael légicsapást hajtott végre szíriai célpontok ellen



Friss hírek az elmúlt 24 órából