Ugrás a cikkhez
Reklám

Újabb francia–román konfliktusra szolgáltathat alapot, hogy egy francia és belga paleontológusokból álló kutatócsoport "cigánydinónak" keresztelt egy újonnan felfedezett dinoszauruszfajt, arra hivatkozva, hogy az egy korábban, Romániában felfedezett "unokatestvérére" hasonlít.



A "cigány" dinoszaurusz

A román sajtó felháborodottan tudósított arról, hogy a Franciaországban, az Aix-en-Provence régióban fekvő Velaux városa mellett fölfedezett dinónak megtalálói az Atsinganosaurus velauciensis rendszertani nevet adták.

A "cigánydinó" 75 millió évvel ezelőtt, a felső krétakorban élt, és a titanosaurusok – hatalmas termetű növényevő dinoszauruszok – családjába tartozik.

A névadás arra utal, hogy az utóbbi években egyre több gondot okoznak Franciaországban a főleg Romániából bevándorolt cigányok, akik illegális táborokban vertek tanyát, és koldulásból vagy lopásból tartották fenn magukat, s a francia társadalomban ennek nyomán egyre többen azonosítják Romániát a cigányokkal.

A francia média több ízben is diplomáciai botrányt kavart a cigányok kapcsán Románia rovására elsütött poénjaival: egy televíziós humorista román köszönésként mutatta be a koldusok jellegzetes kéregető mozdulatát, egy másik humoros műsor poénja pedig arról szólt, hogy a francia idegenlégióban szolgált, hősi halált halt romániai cigányt a hősi halottaknak kijáró tiszteletadást követően koporsóban, családjával együtt toloncolnak vissza Romániába.

"Olasz szívet csak olaszoknak!"

Megtagadta az olaszországi Padovában tevékenykedő egyik szívsebész, hogy egy román férfin szívátültetést végezzen el, mondván: az olaszok szívét olaszoknak kell megkapniuk. Az orvos munkahelyéül szolgáló kórház igazgatója, Giampietro Rupolo úgy vélte: beosztottja a meglévő szabályozás szellemében járt el. Az ugyanis kimondja, hogy amennyiben egy személy nem szerepel az olasz szervátültetési várólistán, hazaszállítható a műtét elvégzése céljából származási országába. Kiderült azonban, hogy a helyi hatóságok jelezték: nincs szükség a beteg hazaszállítására, mivel Olaszországban fizette az egészségbiztosítást. A román férfit – aki tengerészként dolgozik – végül Udinében műtötték meg.

(Krónika nyomán)



Friss hírek az elmúlt 24 órából