Ugrás a cikkhez
Reklám

A rendőrség nyomoz annak az oklahomai rehabilitációs központnak az ügyében, amelyet a Szcientológus Egyház vezetője alapított, és ahol az elmúlt kilenc hónapban három fiatal halt meg. Sokak szerint a halálesetek oka az lehet, hogy a pácienseiket "egyedi módszerekkel" próbálják leszoktatni függőségükről.

Azóta, hogy John Travolta és Tom Cruise által világszerte ismertté vált a szcientológus szekta, rájár a rúd a bűnszervezetre. Számos pletyka szerint a Holmes-Cruise álompárt is a hitviták szakították szét, most pedig újabb botrány tört ki Amerikában a szekta körül. A szcientológia alapítója által létrehozott elvonón ugyanis kevesebb mint egy év alatt három bentlakó halt meg, méghozzá tisztázatlan körülmények között.

Az oklahomai Narconon nevű intézet különleges kezelést nyújt függősében szenvedő betegeinek. A pácienseknek egy hónapon át napi öt órát kell szaunázniuk, hatalmas adag gyógyszert és ismeretlen eredetű vitaminokat kapnak. (Az "egyház" sajtóközleménye szerint ezzel a gyógyírrel 75-90 százalékos gyógyulási rátát tudnak felmutatni.)

A rendőrség július végén figyelt fel az intézetre, mikor napvilágra került, hogy egy 20 éves lány rejtélyes módon meghalt az elvonón.



A 20 éves Stacy Murphy halála keltette fel a rendőrség figyelmét

Ekkor derült ki, hogy két másik beteg is elhunyt az elmúlt kilenc hónapban. A halál okát egyik esetnél sem sikerült megállapítani, az orvosi vizsgálatokból csupán annyi derült ki, hogy súlyos egészségügyi problémák léptek fel a betegeknél.

A rendőrség bezáratta az intézményt, és a különös haláleseteket szakértők bevonásával vizsgálják. A szekta szóvivője azt hazudja, az "egyedi kezelésnek" semmi köze nem lehet a három fiatal halálához. Szerinte csupán a Szcientológia Egyház lejáratási kampányáról van szó.

Amerika-szerte több Narconon intézmény működik, melyek egyszerre több száz beteget látnak el. Nemrég egy kanadai intézet zárta be kapuit, mert számos pácienst válságos állapotban szállítottak kórházba az elvonóról.

(Bors magyarítva)



Friss hírek az elmúlt 24 órából