Ugrás a cikkhez
Reklám

Az Alan Kurdi német civil hajó felvett 13 migránst a fedélzetére egy túlterhelt facsónakból a Földközi-tengeren, Lampedusa olasz sziget közelében – közölte szombaton a hajót üzemeltető Sea-Eye segélyszervezet szóvivője.

A migránsok között nyolc fiatalkorú van. Felelőtlenség lett volna nem felvenni őket a csónakból, mert az alkalmatlan volt tengeri útra – mondta Gorden Isler. A csónak Lampedusa felé tartott, mert az volt a legközelebbi biztonságos kikötő – tette hozzá.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy az olasz hatóságok engedik-e kikötni az Alan Kurdit. Korábban két másik mentőhajónak ezt nem engedték meg.

Kikötési engedélyre vár egy olasz civil hajó is, a Mare Jonio Lampedusa közelében, 30 migránssal a fedélzetén, Málta közelében pedig a szintén német Eleonore hajó vár, 100 migránssal a fedélzetén.

A távozó olasz kormány többször megtagadta a kikötési engedélyt civil hajóktól, és ragaszkodott ahhoz, hogy a migránsokat vissza kell szállítani tengeri útjuk kiinduló állomására, általában Líbiába.

(MTI)

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából