Ugrás a cikkhez
Reklám

Fokozni kell az európai nemzetek erőfeszítéseit, hogy biztosítani tudják a kontinens zsidóságának biztonságát a burjánzó antiszemitizmussal szemben, jelentette ki az Európai Unió Tanácsa legújabb nyilatkozatában, melyet a JTA nyomán a TEV, vagyis a zsidó gárda honlapja tolmácsol.

A csütörtökön elfogadott nyilatkozat felszólítja a tagországokat, fejlesszenek ki egy közös biztonsági stratégiát a zsidó közösségek és intézményeik hatékonyabb védelmének biztosítása érdekében.

Az ET soros elnökségi pozícióját elfoglaló Sebastian Kurz osztrák kancellár is támogatta a dokumentum kiadását, melyben az többek közt elismeri, hogy bizonyos európai országok zsidó közösségei különösen ki vannak téve terrortámadásoknak az elmúlt évek növekvő erőszakhullámának köszönhetően.Sebastian Kurz lehajtja sisakja rostélyát

Rasszizmus, xenofóbia, radikalizáció és szélsőségesség, reszkess!

A nyilatkozat nyomatékosan kéri a tagországokat, fogadjanak el és léptessenek életbe egy holisztikus stratégiát az antiszemitizmus minden formájával szembeni harcra vonatkozóan, mely illeszkedik a már meglevő rasszizmus, xenofóbia, radikalizáció és szélsőségesség elleni stratégiájukba.

A dokumentum szövegezői aggodalmukat fejezték ki továbbá azzal kapcsolatban, hogy az európai zsidóság helyzete alapvetően nem javult az elmúlt időszakban, sőt, az antiszemitizmus sok esetben politikai nézetek köntösében vetette fel a fejét. (Mint például Izrael, sőt Netanjahu bírálata, ami Orbán Viktor szerint egyenlő az új antiszemitizmussal - a szerk.)

Természetesen a holoemlékezés és -oktatás fontosságát is aláhúzza az Európai Tanács nyilatkozata. (A TEV-honlap Európa Tanácsot írt, ami egy másik kávéház, de a magyar nyilván nem az anyanyelvük, így nem rójuk fel nekik - a szerk.)

Az európai és a Zsidó Világkongresszus is csettintett

Példátlannak nevezte a nyilatkozatot az Európai Zsidó Kongresszus.

“Ez a dokumentum fontos lépés az antiszemitizmus elleni harcban, mivel egy pozitív, konkrét ütemtervet biztosít a zsidó közösségek védelméhez, valamint megerősíti a kormányok jogi eszközeit a gyűlölettel és intoleranciával szemben” - nyilatkozta dr. Moshe Kantor, a szervezet elnöke.

“Reményeink szerint minden EU-tagállam megteszi az elvárt, megfelelő lépéseket és az Európai Bizottság és az Európai Parlament figyelemmel kíséri majd minden egyes állam előrehaladását az antiszemitizmussal kapcsolatban. Ma reméljük, hogy a nyilatkozat által javasolt eljárások életbe léptetése erősen lekorlátozza majd a gyűlölet mozgásterét, és zsidó közösségeink nagyobb biztonságban érezhetik majd magukat Európában.”

Az osztrák kormány és több más európai intézmény mellett mind az Európai Zsidó Kongresszus, mind a Zsidó Világkongresszus részt vett a dokumentum összeállításában.

A Zsidó Világkongresszus amellett, hogy üdvözölte a Tanács által elfogadott nyilatkozatot, indítványozta, hogy az Európai Unió jelöljön ki egy antiszemitizmus elleni harcért felelős koordinátort is a közeljövőben - írja győzelmi beszámolójában a TEV.

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából