Ugrás a cikkhez
Reklám

Csupán másfél évet kapott a magatehetetlen palesztint kivégző izraeli "katona". A védelem azzal érvelt, hogy korábban az ilyen eseteket nem ítélte el a bíróság. Bibiék személyesen kértek kegyelmet a gyilkos rokonlélek számára.

A katonai bíróság másodfokon sem mentette fel azt az izraeli katonát, aki 2016 márciusában lelőtt egy magatehetetlenül földön fekvő palesztint.



A megszállók bármit megtehetnek

A védelem megpróbálta megkérdőjelezni a bosszú, és nem jogos önvédelem indítékát erősítő tanúk hitelességét, másrészt azt állította, hogy már számos hasonló eset történt, amelyek vádelemes nélkül, mindössze fegyelmi büntetéssel zárultak le az izraeli hadseregben. A bíróság nem fogadta el a védelem érveit.

Izraelben számos politikus, köztük Avigdor Liberman védelmi miniszter, Miri Regev kulturális miniszter, Naftali Bennet oktatási miniszter és Benjámin Netanjahu miniszterelnök is kegyelmet kért a katona számára.

A katonai bíróság azért ítélte el Azariát, mert a magatehetetlen merénylőre leadott lövés elvben teljesen ellentétes az izraeli hadsereg fegyverhasználati szabályaival, amelyek tiltják halálos erő alkalmazását olyanokkal szemben, akik nem jelentenek közvetlen életveszélyt. A megszállók gyakorlata viszont köszönőviszonyban sincs az elvekkel.

(HVG nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából