Ugrás a cikkhez
Reklám

Kalotaszeg központjáig, a Kolozs megyei Bánffyhunyadig követtek Londonban kolduló romániai cigány gyermekeket brit tévések. A BBC csapata hónapokon át figyelte a brit főváros utcáin kéregető kicsiket, a megrázó dokumentumfilmet a Panorama műsorban, ma este, magyar idő szerint 22 órakor mutatja be a BBC One csatorna.

A Nagy-Britanniában kolduló gyermekek titkos élete címmel készítettek dokumentumfilmet – gyakran rejtett kamerával – a BBC Panorama című műsorának riporterei, akik körülbelül egy éven át kísérték figyelemmel a kéregetésre kényszerített kicsik sorsát. A tévések több mint százórányi felvételt készítettek, egyik szereplőjük egy négyéves korú, fehér fejkendős kislány, akit Alice-nek neveztek el. Alice hízelgő, kétségbeesetten kitartó. Élelmet egy gyorsétterem kukáiból szerez, a dolgát egy telefonfülkében végzi el, és szakadó esőben, tűző napsütésben, nappal és éjszaka, mindig kéreget – írta a BBC News Online.

Alice egyike a Londonban koldulásra kényszerített gyermekek tucatjainak, akiket szüleik vagy éppen idegenek Romániából vittek oda. Egy helyi étterem tulajdonosa úgy tudja, némely gyermek naponta 500 fontot is megkeres. Alice minden fillért egy húsz év körüli nőnek ad, akiről később kiderül, hogy az édesanyja. A filmben szerepel egy olyan asszony is, aki több gyermeket is irányít, köztük egy négyéves, a tévések által Lounak elnevezett kisfiút. A csapat a Regent’s Parkban, egy mecset előtt koldul, ahová főként romániai cigányok járnak.

BMW-vel járnak, palotában laknak

A riporterek a buszra szálló kisfiút és társait követve jutottak el az essexi Ilfodba és egy bérelt házhoz, ahol gyermekek és felnőttek adták egymásnak a kilincset, köztük Rostás János, felesége, Stela és a lányuk, Vandana, akik ellen a szociális támogatással való visszaélés miatt indítottak eljárást a brit hatóságok. A ház előtt állt egy BMW X5-ös luxusautó is. A Rostás família nyomába eredve jutottak el a tévések a Kalotaszeg fővárosának tartott Bánffyhunyadra (románul Huedin), ahol kiderült, a családnak egy palotaszerű villája és egy kisebb háza is van. A „palota” előtt parkolt az Essexben látott BMW X5-ös.

Az Adevarul című romániai lap megszólaltatta Bánffyhunyad polgármesterét, Mircea Morosant is, aki szerint a városban körülbelül ezer cigány él, körülbelül ötszáz közülük jelenleg is éppen valamelyik nyugat-európai országban kéreget. A polgármester elmondta, hogy tavalyig főként Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban bukkantak fel, az idén azonban Angliába és Írországba tették át a székhelyüket. Az elmúlt években a kéregetésből összegyűjtött vagyonokból valóságos paloták épültek a városban, a házak többségét még nem vakolták le, mert így jóval kevesebb adót kell fizetniük. Kezdetben csak a város szélén építkeztek, de mostanra az egész települést behálózták a tornyocskás, csipkés, ezüstösen csillogó tetejű házak. Morosan szerint a hatóságok csődöt mondtak a cigányok integrációjával, főleg azokéval, akik külföldön jó pénzt szedtek össze. Néhány száz lejért nem maradnak otthon, ilyenformán a szegényekkel könnyebb a dolguk.

A lovat tartják a házban

Bánffyhunyadon járva számunkra is kiderült: sok épületben nem laknak, van olyan, ahol a család a lovát tartja, vagy amelyiket gondnokra bízták. A helybéliek azt mesélik, minél több tornyocskája, csipkéje van egy háznak, annál tehetősebb a tulajdonosa. Többségük éveken át tartó, tisztességes külföldi munkából szerezte a rávalót, mások azonban tán éppen a koldulásra kényszerített gyermekek kínjai árán lett jómódú.

Christine Beddoe, az ECPAT (End Child Prostitution, Child Pornography and Trafficking) gyermekvédelmi szervezet igazgatója szerint a munkára kényszerített kicsiktől elrabolják a gyermekkorukat, az iskolához való jogukat, az egészségüket. Ráadásul úgy nőnek fel, hogy azt tanulják meg, hogy ez az egyetlen módja a megélhetésnek. A brit hatóságok attól tartanak, hogy a szegény cigányok kiszolgáltatottá váltak a szintén cigány bűnözői bandáknak. Becslések szerint egy gyermekkoldus évente akár 100 ezer fontot is kereshet a rabszolgatartójának. A londoni rendőrség a gyermekeket koldulásra kényszerítő felnőttek elfogására a közelmúltban elindította a Gold akciót.

(MNO)

Kapcsolódó: Olvasónk beszámol az erdélyi cigánybűnözésről



Friss hírek az elmúlt 24 órából