Ugrás a cikkhez
Reklám

Műsorával sikert, a romák diszkriminációja elleni felhívásával azonban csak zúgolódást váltott ki bukaresti koncertjén Madonna. A videó a cikk végén látható.

A rock csillaga szerdán és csütörtökön is a híradások középpontjában szerepelt, háttérbe szorítva a politikai eseményeket Romániában.

A Realitatea hírtelevízió mindenesetre csütörtökön minden híradásában annak a jelenetnek a lejátszásával kezdte az előző esti koncertről szóló tudósítását, amelyben az énekesnőt a közönség kifütyülte.

Az Izvor parkban összegyűlt mintegy hetvenezres közönség előtt ugyanis Madonna szólt néhány mondatot a diszkrimináció ellen. Megállapította, hogy egyre gyakoribbá váltak a romaellenes megnyilvánulások Kelet-Európában. "Minden ember egyenlő. Nem szabad diszkriminálnunk sem a romákat, sem a homoszexuálisokat" - mondta a popsztár, de szavait a közönség füttykoncerttel fogadta. A jelenlévők rosszallását az is kiváltotta, hogy a műsor keretében cigánytáncmotívumok is szerepeltek.

A román média összességében nem kommentálta a történteket, inkább a zenei produkció sikerét boncolgatta. A kommentátorok a koncert zenei színvonalát nagyszerűnek minősítették, így értékelték a közönségnek azok a tagjai is, akik viszonylag közel voltak a színpadhoz. Sokan ostorozták viszont a rossz szervezést, például a rossz akusztikai viszonyokat, ami miatt a távolabbra állók közül sokan még előadás közben elhagyták a parkot. A helyszínen nagy volt a por, sokan zsebkendőjüket tették orruk és szájuk elé. Többen panaszkodtak, hogy nem volt megfelelő számú mellékhelyiség.

Csütörtökön mindenesetre a televíziós kamerák inkább azt lesték, mikor és honnan lép ki esetleg Madonna a főváros központjában lévő ötcsillagos szállodájából. Az előző napi, romákkal kapcsolatos hangulati "incidens" nem látszott felkavarni a román társadalom kedélyeit.

Kuruc.info: eddig az MTI híre. Amelyben van egy elég durva félrefordítás. Azt írják ugyanis, hogy “A jelenlévők rosszallását az is kiváltotta, hogy a műsor keretében cigánytáncmotívumok is szerepeltek.” Minden egyes angol nyelvű hírforrás (több tizet ellenőriztünk) ellenben azt írja, hogy a közönség megtapsolta ugyanezt. (Lásd pl. azt, hogy “Roma musicians and a Roma dancer were featured in her show, held just yards from the giant palace of ex-communist dictator Nicolae Ceausescu. Their performances were applauded by the crowd.” ITT vagy ITT). Ennyire nem tudnak angolul az MTI-nél? Bár, nem csodáljuk: számtalan, hasonló durva fordítási hibára hívtuk már fel a Nagyérdemű figyelmét (lásd pl. EZT és az onnan induló hivatkozásokat). Hírhamisításban, az abszolút ökörségeket állító eredeti cikkek “pontosításában”, az írók felkészületlenségét eláruló hibák “eltüntetésében” is az élen járnak – lásd pl. EZT.

Természetesen felvetődik a kérdés: ha az MTI olyan fordítási hibát követett el, amiért még középfokúról is kivágják az embert, akkor nem kéne esetleg felülvizsgálni az MTI-s munkatársak és legfőképp vezetők nyelvtudását? Ez a “szint” egy nemzeti hírügynökségnél teljességgel elfogadhatatlan. Bár, mi mást is várna az ember egy olyan “hírügynökségtől”, ahol a “köztévé” Roma magazinjának kedvelt fehérellenes uszítója, Hidvégi-B. Attila (aki nem mellesleg az egyik fő mokka megmondóembernek [infó ITT], Cigány Roxánának is egyik fő kedvence; blogjában csak mint Balogh Attila hivatkozik rá) az év újságírója lehet...

Több nagyobb lélegzetű kapcsolódó cikk is megjelent a világsajtóban. Az ITT található (tükrözés pl. ITT) anyagból, amelynek tipikusan mokka (Kole) neve alapján legalább az egyik szerzője cigány származású, nem hiányzik a teljes régió “eláztatása” sem. Kitér például arra, hogy Magyarországon hat halálesettel végződött az úgy tűnik, rasszista gyilkosságsorozat, meg hogy szegínromákok mindig a bűnbak szerepét kapják. “Megtudjuk” belőle azt is, hogy a cigánygyilkosságok oka a gazdasági válság és a növekvő népszerűségű szélsőjobboldali “polgárőrök”, akiket felháborítanak a kisebb lopások, valamint az úgynevezett egyéb “cigánybűnözési” formák.  (“Sometimes, it [humiliation / discrimination] can be deadly: In neighboring Hungary, six Roma have been killed and several wounded in a recent series of apparently racially motivated attacks targeting small countryside villages predominantly settled by Gypsies. "There is generally widespread resentment against Gypsies in Eastern Europe. They have historically been the underdog," Radu Motoc, an official with the Soros Foundation Romania, said Thursday. … Human rights activists say the attacks in Hungary, which began in July 2008, may be tied to that country's economic crisis and the rising popularity of far-right vigilantes angered by a rash of petty thefts and other so-called "Gypsy crime." Last week, police arrested four suspects in a nightclub in the eastern city of Debrecen.”)

Valószínűleg nem véletlen, hogy az MTI a tudósítás magyar vonatkozásait lefordítatlanul hagyta. Az, hogy azok a gárdistákat “polgárőröknek” (“vigilantes”) nevezik, azt mutatja, hogy a bécsi, ill. bukaresti tudósító annyira felkészületlen, hogy a gárdistáknak még a hivatalos státuszát sem ismerik. Arra meg nem is érdemes kitérni, hogy a cigánybűnözés legfelháborítóbb része a kisebb lopások lennének, és hogy ezen akadunk ki. Bárcsak ez lenne a helyzet, és nem követnének el a cigányok életellenes bűncselekményeket, gyilkosságokat szakmányban, nem tennék tönkre milliók életét… ráadásul, amióta a rendőrség maga is elismerte az ominózus 1300-as bejelentésével, azóta tudjuk, hogy igencsak gyakoriak az ilyen esetek, szemben, ugye, az ellenkező iránnyal...

Kuruc.info - A.S.



Friss hírek az elmúlt 24 órából