Ugrás a cikkhez
Reklám

Másfél éve tartják rettegésben hajléktalanok a XIX. kerületi Zrínyi utcában élőket. Az illegális „házfoglalók” ki-be járkálnak a tízemeletes panelházban, félelemben tartva az ott élőket. Hiába kértek segítséget a lakók, eddig süket fülekre találtak a hatóságoknál, és az önkormányzat sem tesz semmit. Egyikük a Metropolhoz fordult, hogy fel tudják hívni a figyelmet a hónapok óta tartó áldatlan állapotokra.
– Ez egy élhető, normális környék volt – kezdte a levél írója, Berényi Tamás. – Minden az ajtók kicserélésével kezdődött tavaly februárban, azóta rendszerszerűen járnak be hozzánk a hajléktalanok. Javarészt a felső emeleteket és a tetőt vették birtokba, ott szoktak aludni. Ordibálnak, törnek-zúznak, óriási mocskot hagyva maguk után – mondta a lakó.A Metropol nagyon odafigyel a jogaikra, ezért takarták ki a két retkes pofáját

A tízemeletes épület lépcsőin eldobált cigarettacsikkekkel és betört korlátüveggel szembesült a lap újságírója, ami orrfacsaró bűzzel párosult.
– Elképesztő mocskot hagynak maguk után a hajléktalanok. Sokszor az itt élőknek kell utánuk takarítani – mesélte Tamás. Hozzátette: – Nem egyszer fecskendőt találtunk a lépcsőházban, folyamatosan drogoznak. Hiába mondják a lakók, hogy ne csinálják ezt, nem vesznek minket komolyan. Engem például késsel is megfenyegettek – mondta Tamás.
– Napközben a közeli tereken bandáznak a többi környékbelivel, este pedig hárman-négyen a házunkban folytatják a randalírozást.

Az ott élők nagyon félnek, hiszen sok a gyerek és az idős a házban. Az egyik kisiskolást pszichológushoz járatják szülei, mert nem mer a lépcsőházban közlekedni. A tetőre érve szétdobált ruhadarabokra, rengeteg szemétre és emberi ürülékre is bukkannak. Szűcs Gábor, aki szintén évek óta a házban él, elmondta, gyakori, hogy tüzet gyújtanak a tetőn, és ordibálnak éjszakákon át.
Többször jelezték a szövetkezetnek és az önkormányzatnak a problémát, mégsem történik semmi. – A rendőrség is volt kint, de ez csak pár órára volt megoldás, estére visszajöttek ugyanúgy – mondta kétségbeesetten az idős úr. Pedig, mint kiderült, nem csak ebben az épülettömbben, hanem a szomszédos utcákban is hasonló esetek történnek.
Egy neve elhallgatását kérő lakó pedig elmondta: – Többen elköltöztek, vagy erősen fontolgatják az elköltözést a történtek hatására. Így nem lehet itt élni. Megnőtt a betörések száma is a környéken, nemrég az egyik szomszédom lakását törték fel – mondta a lakó.

A rendőrség ennyit közölt:

Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányságra összesen négy bejelentés érkezett, melyek szerint a XIX. kerületben, a Zrínyi utca 9. szám alatti társasház felső emeletére hajléktalan személyek költöztek be. A rendőrök a bejelentésekre minden alkalommal kimentek, amelyből három alkalommal nem találtak senkit. Egy esetben a rendőrök az ott lévőket igazoltatták, akik a rendőri felszólításra a helyszínt elhagyták. Bűncselekmény vagy szabálysértés nem valósult meg.

A kerületi önkormányzat széttárja kezeit: közölték a lakókkal, hogy tegyenek feljelentést, birtokvédelmet pedig akkor tudnak elrendelni, ha a sértettek, vagyis a lakók megadják a birtokháborítók vagyis a hajléktalanok nevét és lakcímét…

Egy kis ízelítő:

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából