Ugrás a cikkhez
Reklám




Fájdalom, düh és bizonytalanság – e három érzés kavarog a múlt héten cigány(ok?) által agyonvert középiskolás, Mészáros Roland (†18) édesanyjában. Fájdalom, hiszen Anna (36) azt veszítette el, akit a világon a legjobban szeretett. Düh, mert az asszony szerint mindenki a fia gyilkosát „mosdatja”. És bizonytalanság, mert Anna attól fél: talán sosem derül ki a teljes igazság.

Kisírt szemű, talpig feketébe öltözött, törékeny asszony nyit ajtót a Dankó utcai bérházban. Anna a fia ágyán foglal helyet, a teste remeg, miközben a borzalmas csütörtökről beszél. Mint mondja: nehezen szánta magát a nyilatkozatra, csak azért teszi, mert felháborítja, hogy mindenki a fia gyilkosát mosdatja. – Bokszolók, edzők bizonygatják, hogy Rajmund micsoda jó gyerek. Hogyan kelhetnek a védelmére? Hogy lehet jó gyerek az, aki ilyet tesz az osztálytársával? – kérdezi Anna, miközben egyik cigiről a másikra gyújt.

– Rolcsikám? Ő volt a szemem fénye, az egyetlen gyermekem. Vékony testalkatú, 60 kilós fiú volt, sosem viselkedett agresszívan – sírja el magát Anna, miközben Roland ballagási fotóját mutatja. – Örökké az internet előtt ült, nem sportolt, nehezen elképzelhető, hogy ő kötött bele bokszoló osztálytársába. Nem tudom, hogy csütörtökön min kaphattak össze, korábban nem volt köztük súrlódás. Azt hallottam, hogy a fiam lecigányozta Rajmundot, ezért verte össze Rolcsit. Biztos, hogy a gyerekem nem ok nélkül beszélt így Rajmunddal.

Anna csütörtök délután dolgozott, csörgött a telefonja, Roland hívta őt. A fiú feltűnően halkan beszélt, azt mondta: „anya, leütöttek az osztálytársaim, siess haza, fel kell jelenteni őket”. Az asszony nagyon megijedt, felhívta a közelben lakó húgát, Erzsébetet, aki azonnal átszaladt hozzájuk. – Rolcsi akkor már nem volt magánál, a hasán feküdt, a lábai az ágyon – mered maga elé Erzsike. – Nem éreztem a pulzusát, hívtam a mentőket, majd próbáltam újraéleszteni, ahogy a tévében láttam. A szája a háromszorosára volt dagadva, az orrából és a szájából vér folyt. Miután kiértek a mentők, még két órán keresztül próbálták visszahozni őt, de már nem tudtak segíteni rajta.

Anna attól fél: talán sosem derül ki a teljes igazság. Nem érti, hogy hogyan lehet, hogy a fia kabátja egyáltalán nem volt sáros, miképp maradhatott talpon Roland ilyen nagy ütésektől. – Szerintem Rajmund két társa lefoghatta Rolcsit, ezért nem eshetett el. Azt a másik két gyereket mégsem vették őrizetbe. Rajmund is majd megússza valami nevetséges büntetéssel. A fiamat viszont nem adja vissza senki.

(Blikk)


Kapcsolódó:

Ez a cigány verte halálra osztálytársát a nyóckerben
Józsefvárosban tüntet holnap a Gárda, Demszkyék békés együttélésről hazudoznak

 

 



Friss hírek az elmúlt 24 órából