Ugrás a cikkhez
Reklám

Egy nem létező holokauszt-kárpótlási programra hivatkozva személyes adatokat gyűjtenek szinte az egész ország területén azok a csalók, akik sok ezer euró összegű kárpótlást ígérve előzetes regisztrációként több tízezer forintot is elkérnek a jóhiszemű emberektől - írja a RomNet.

A cigány portál úgy tudja, a hetek óta tartó csalássorozat híre már a Miniszterelnökséghez és a kormányhoz is eljutott, és a napokban Teleki László szocialista országgyűlési képviselő büntetőfeljelentést tett.

80 százalékát is eltették volna a nem létező kárpótlásnak

Az elmúlt két hétben a RomNetet az ország különböző pontjairól közel százan keresték meg telefonon és személyesen azzal a hírrel, hogy hallottak egy új "roma" holokárpótlási lehetőségről, de szeretnének egy kicsit bővebb információhoz jutni. Az emberek, egymástól függetlenül arról beszéltek, hogy őket már eleve úgy találták meg a számukra teljesen ismeretlenek, hogy mint jogos igénylők jogosultak lehetnek a kárpótlási összegre. Osztrák, svájci és német alapokra hivatkozva azt állították, hogy 8000 és 12000 eurós igényt nyújthatnak be, attól függően, hogy a "vészkorszak" túlélőjeként, vagy azok leszármazottjaként teszik azt. A jóhiszemű embereket azzal hitegették, hogy az adminisztrációs igénylőlap kitöltése és aláírása után már akár karácsony előtt hozzájuthatnak a pénzhez, és előzetes költségként volt akitől kétezer, de volt akitől 20-25 ezer forintot is elkértek. A kárpótlással hitegetők azt is tudatták, hogy közvetítői díjként a megítélt összegnek 25-30 százalékát, de van, akitől a 80 százalékát fogják elkérni, cserébe minden hivatalos papírt elintéznek helyettük. Így a 3,6 millió forint reményében lenne, aki akár a hárommillió forintot is odaadta volna, ha az ünnep előtt kezébe kaphatja a maradék 600 ezret.



Az alapjövedelem és a saját tartomány mellett a holopénzért is megdolgoztak (képünk illusztráció)
Egy, a fővárostól 120 kilométerre lakó családot a múlt héten egy László nevű férfi telefonon azzal hívta fel, hogy segít elintézni helyettük az igénylést, de ehhez fel kell utazniuk Szentendrére. A megbeszéltek szerint a HÉV-állomáson találkoztak volna, hogy onnan autóval vigyék el őket egy másik helyre a városon belül, ahol kitöltik a papírokat. Azt, hogy hova mennek, és milyen szervezet nevében járnak el, nem akarták elárulni. A család végül úgy döntött, mégsem vállalják az utazást, mert tartottak attól, ha mégsem írják alá a papírokat, még „bajuk lehet”. Nyíregyházán, Salgótarjánban, Szegeden, Debrecenben, Ózdon, és a városok környékén lévő kistelepüléseken is megjelentek a kárpótlást ígérő emberek, akik házakhoz mentek, és több tucat, főként idősebb emberrel íratták alá az igénylőlapokat. Bács-Kiskun megyében volt olyan település, ahol az utcán, az autó motorháztetején töltötték ki a dokumentumokat. Az ügyintézésért itt csak 2000 forintot kértek, bizonylat vagy számla nélkül. A papírokra a nevek mellett fel kellett tüntetni az összes személyes adatot, így a születési hely és idő, anyja neve, személyi száma, személyiigazolvány-száma, adószáma (magánszemélyeknek adószáma akkor lehet, ha vállalkozási tevékenységet folytatnak, különben adóazonosító jelük van - a szerk.), TAJ-száma is a „segítő” birtokába került. A RomNetnek az érintettek azt mondták, volt olyan település, ahol 50-60 ember adatait is összeszedték ezzel a módszerrel. A cigány portálnak több olyan emberről is tudomásunk van, akiktől a személyes adatok mellett a születési anyakönyvi kivonatát is elkérték, és a szüleik születési és halotti anyakönyvi kivonatát is begyűjtötték. Helybéliek elmondása szerint volt olyan falu, ahol a temetőkben is jártak a „regisztrálók”, és neveket írtak fel, születési és halálozási dátumokkal, és azok alapján is keresték a hozzátartozókat.

A RomNethez eljutott információk alapján a szálak legtöbbször Szentendrére vezetnek, ahol egy bizonyos Gyuszi keresztnevű ember koordinálja a regisztrációt, de hogy milyen szervezet nevében, azt senki nem tudta megmondani. Bár a portál kérte, hogy az aláíráskor készítsenek fotót a dokumentumról, az érintettek nem tudtak, vagy nem mertek felvételt készíteni, vagy legalábbis a laphoz nem juttatták el.

Többek azt állították, hogy egy adatbázis alapján keresték az embereket, mivel ismerték a lakcímüket és adataikat, volt akiknek a telefonszámát is tudták. Feltehetően ezekhez az adatokhoz egy korábbi holokauszt-kárpótlási igénylőlapokat összesítő adatbázis révén jutottak hozzá.



Nem vicc, tényleg létezik
A Dikh Tv vezetője is holopénzt ígért

A "holokauszt roma áldozatainak" újabb lehetséges kárpótlási lehetőségéről Balogh Elek, a "cigány BBC", a Dikh Tv vezetője is beszélt nyilvánosan egy videóblogban idén nyáron, arra utalva, hogy a magát cigánykirállyá koronáztató győri vállalkozó és a mögötte álló szervezet azért alakulhatott, hogy a "vészkorszakban" zárolt, svájci bankokban elhelyezett, tulajdonos nélküli bankbetéteket 80 év után feloldják, és abból cigány szervezeteknek több 100 millió eurót osztanak szét különféle programokra, holokauszt-kárpótlás jogcímen. A királyavatáskor többen ugyanis abban reménykedtek, hogy a cigánykirályhoz, valamint a mögötte álló nemzetközi hálózathoz kerülhetne több tízmilliárd forint. A magát cigánykirálynak neveztető Romano Kraj nevű szervezet vezetője csatlakozott is az IRU nevű nemzetközi cigáőy szervezethez, amelynek elnöke a magát nemzetközi cigánykirálynak nevező román Dorin Cioaba, és aki személyesen „szentelte fel” egy budapesti szállodában a győri cigánykirályt. Az önmagát a "romák" nemzetközi királyának tituláló Cioabát egyébként egy hónappal ezelőtt, szeptember közepén egy ötmilliós áfacsalás miatt a román hatóságok letartóztatták. Dorin Cioabáról az erdélyi Krónika két évvel ezelőtt írta meg, hogy Romániában ezreket csapott be azzal, hogy tetemes kárpótlást csikar ki a német kormánytól a "roma holokauszt romániai áldozatainak".



A gárdafantom túléléséért is oszthatnának egy kis segílykét
Újabb német és svájci alapokra hivatkozva Csehországban, Ukrajnában és Romániában is több csalási ügyben is nyomoznak a hatóságok, mert a csalók a magyarországi módszerhez hasonlóan 150-200 eurókat kértek a nemlétező kárpótlásban történő közreműködésük gyanánt. 

A RomNet Svájcban működő civil szervezetktől azt a tájékoztatást kapta, hogy egyetlen új programot sem indítottak a "roma holokauszt" kárpótlása kapcsán, és olyan kormányzati szándékról sem hallottak, hogy zárolt, vagy tulajdonos, örökös nélküli bankbetéteket nyitnának meg segélyezés vagy bármi más jogcímen. Az Osztrák Megbékélési Alap szintén nem indít újabb programot.

A hazai zsidók szerint sem számíthatnak újabb apanázsra a náluk barnább túlélők

A Magyarországot teljesen átszövő csalási ügy eljutott a legmagasabb szintekre is. A lap tudomása szerint szinte az összes, a "roma közéletben" aktív, ismert szereplőt megkerestek már az ország különböző területeiről emberek azzal, hogy információkat kapjanak az új cigány holokárpótlással kapcsolatban. Teleki László szocialista országgyűlési képviselőt, egykori "roma"ügyi államtitkárt is civil szervezeti vezetők, magánszemélyek keresték meg. A díszcigány azt mondta, semmilyen új ilyen irányú lehetőségről, kárpótlásról nincs tudomása, és azt javasolta, tegyenek büntetőfeljelentést azok ellen, akik visszaélnek az adatokkal. Az MSZP-s politikus hivatalos levélben megkereste a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) elnökét, akitől azt a tájékoztatást kapta, hogy a zsidó szervezet - amely korábban több holokauszt-kárpótlási programot is koordinált - határozottan kijelenti, semmilyen új cigány holokárpótlás nem indult el. Szabó György kuratóriumi elnök megjegyezte, nem ismeretlen számukra az a becstelen indíttatásból eredő csalás, amely most újra szárnyra kapott, és a megalapozottan, rosszindulatból tett cselekedet ellen tegyenek feljelentést. Teleki László már a hét elején bejelentést tett a csalás gyanújával a rendőrségen. 





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából