Ugrás a cikkhez
Reklám

A Miniszterelnökséget vezető miniszter élesen bírálta az Országos Roma Önkormányzat korábbi vezetőjét, az ugyancsak fideszes Farkas Flóriánt.




Lázár a Jobbik kérdésére válaszolva ment neki Orbán kedvenc cigánybűnözőjének. A miniszter név szerint is említette Farkas Flóriánt, akinek szerinte más kisebbségi vezetőkkel együtt nagy a felelőssége abban, ha eljátsszák a többségi társadalom bizalmát.

„Óriási felelőtlenség, amit akár képviselőtársaink, akár önkormányzati vezető társaink ezen a területen kisebbségi vezetőként művelnek, például a roma közösségben. Óriási felelőtlenség, mert a rendelkezésre álló források hiteles elköltését bombázzák szét. Senki nem akar majd ennek a közösségnek pénzt adni, mert úgy gondolja pártállástól függetlenül nagyon sok politikustársam, hogy nem bízható rájuk pénz, mert bármelyikre bízzuk, ez történik” - fogalmazott.




Lázár Jánost délután az európai ügyek bizottsága is meghallgatta. A cigány önkormányzat ügyei itt is szóba kerültek. Ezen az ülésen részt vett Farkas Flórián is. Lázár János személyesen neki címezte válaszát.

„Akik a kisebbséget képviselik, és eljátsszák a többség és a társadalom bizalmát pitiáner ügyek kapcsán, idézőjelbe téve, föláldozzák a nagy ügyet, azok óriási hibát követnek el. Nem a saját személyes karrierjük szempontjából, mert az megy a lecsóba, az irreleváns. Az ügy szempontjából óriási hibát követnek el. Mindegy, hogy a kormány embere, vagy mindegy, hogyha az önkormányzatnak az embere. Itt minden állami vezetés az elmúlt tizenegynehány esztendőben próbált lehetőséget teremteni a roma közösség számára. Sajnos volt olyan tapasztalatom nem egy esetben, hogy a roma vezetőkön is múlott az, hogy egy program sikeres, vagy sikertelen lett. És az a meggyőződésem, hogy ebben a felelősség nem csak a kormányzaté, hanem a roma vezetőké is.”

Farkas Flórián a bizottság tagjaként ugyan válaszolhatott volna a miniszter kritikáira, ám a korábban többször is elítélt Orbán-kedvenc nem élt a lehetőséggel.

(ATV nyomán)

A Jobbik eltávolíttatná a közéletből

A Jobbik arra szólítja fel Orbán Viktort, hogy távolítsa el a közéletből Farkas Flórián cigányügyi miniszterelnöki biztost.

"Ami ma Magyarországon cigányintegráció címén folyik, nem más, mint köztörvényes lopássorozat, a legkisebb integráció nélkül" – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője.

Az Országos Roma Önkormányzat ügyei szerinte a Fidesz arrogáns politikájának megtestesülése, "csak sokkal primitívebb módon játsszák". Ha hinni lehet a jegyzőkönyveknek, hangfelvételeknek, hatósági eljárásokból származó dokumentumoknak, akkor deklarálható, hogy az ORÖ és Farkas Flórián munkásságának mindennapjait a zsarolás, a vesztegetés, a fenyegetés és a lopások sorozata jellemzi - jelentette ki.

A jobbikos politikus értékelése szerint ezért egy személyben Orbán Viktor a felelős, ő nevezte ki Farkas Flóriánt, ő távolíthatná el posztjáról. Szerinte ha ez nem történik meg, akkor a kormányfő egyetért a botrányos bűncselekményekkel, és a "cigányságra továbbra is fillérekért, olcsón megvásárolható szavazógépekként" tekint.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából