Ugrás a cikkhez
Reklám

Átány retteg, felelős nincs. Rekordokat döntött az átányi „veszélyes kölykök” videója a neten, a faluban a hivatali személyek mégis mossák kezüket: senki nem érzi magát felelősnek. Sőt felháborodtak, hogy valakik „megtalálták a térképen” Átányt.

Csak a legnépszerűbb videómegosztón majdnem százötvenezren látták az elmúlt napokban megdöbbenve a Heves megyei Átányban Zagyva György Gyula által készített megdöbbentő, sokkoló videót:

A falu retteg, a nézők felháborodása pedig egyöntetű. Csakhogy a kicsiny Heves megyei faluban a veszélyes kölykök mindennapi terrorja és a teljesen törvényen kívüli élet nem előzmény nélküli. Az alábbi videó egy évvel ezelőtt készült, amikor Zagyva György Gyula országgyűlési képviselő és Orosz Mihály Zoltán, az Érpataki Modell vezetője Átányban jártak, hogy feltérképezzék a megdöbbentő állapotokat:

Több tucatnyi áramlopás, gyermekveszélyeztetés, kábítószerrel való visszaélés, nagy értékű lopás (teljes házak széthordása téglánként) derült ki pár óra alatt és – mint a videóból is világosan kirajzolódik – a helyi hivatalok vezetői közül senki nem érzi magát felelősnek azért, hogy a falu harmada kiilleszkedett a társadalomból és semmibe veszi a törvényeket.

Pedig ilyen „szép” képek készültek és kerültek a polgármester, Gönczi Mihály asztalára:







Az egyik teljesen, téglánként széthordott ház nem máshol van, mint az egykor virágzó mezőgazdasági falu polgármesteri hivatalának (!) közvetlen szomszédságában. Egy éve Gönczi Mihály polgármester erre azt felelte: ez nem az ő dolga (!).

A bűnöző életmódjukról a kamerának valló két tizenéves felháborító és sokkoló esete után kíváncsiak voltunk az adóforintokból élő helyi hivatalos illetékesek válaszára: miért nem csináltak semmit, miért nem tartatták be a törvényeket, amelyeknek Átányban és a járásban, valamint Heves megyében ők az őrei.

A videóval és az átányi állapotokkal kapcsolatban a következő illetékeseket hívtuk három napon keresztül:

Gönczi Mihály polgármester,
Szabó Sándorné, az átányi Gyermekjóléti Szolgálat vezetője, egyben önkormányzati képviselő,
Rátkainé Bathó Elza, a Heves járási gyámügyi hatóság vezetője,
Mentuszné dr. Terék Irén, a Heves megyei Gyámügyi Hivatal vezetője,
Burján Orsolya, Heves megyei kormányhivatal sajtóreferense,
Ötvös Károly, az átányi polgárőrség vezetője, egyben önkormányzati képviselő,
Nyitrai Zsolt (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő,
Vámos Boglárka, Heves megyei rendőrség szóvivője.

Átpasszolt felelősség

Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő három napon át elérhetetlennek bizonyult, titkárnője egyszer visszahívást ígért, de ez nem történt meg. A rendőrség csak a fejleményekről adott tájékoztatást: a napokban Átányban egy 15 éves fiatal férfit (információink szerint a videóban a kapucnis fiút) előállítottak és előzetesbe helyeztek.

A többi szervvel pedig megindult az ilyenkor szokásos „ping-pong”: ide-oda passzolgatták a felelősséget. A kormányhivatal lefelé passzolta az illetékességet, miután eljutottunk hozzájuk. Ekkor viszont már a többi alatta lévő gyámügyi, gyermekjóléti szerv elhajtotta magától a felelősséget, és kikérték maguknak, hogy újságíróként kérdezni merünk egyáltalán. Azok a gyámügyi szervek, amelyek miatt az utcán kószálhatott bedrogozva, fenyegetőzve hétköznap délben a két fiatal.

Ötvös Károly, a polgárőrség vezetője perrel fenyegetett, csupán mert feltettük neki a kérdést: az elmúlt években Átányban senki nem tartotta fontosnak, hogy érvényt szerezzen a meglévő törvényeknek?

Gönczi Mihály polgármester hozta az egy évvel ezelőtti formáját: az egykori katonai titkosszolga (a Kádár-rendszerben és később is a Katonai Biztonsági Hivatal munkatársa volt) felháborodott, amiért az ügyben keressük. Pedig csak azt tudakoltuk volna tőle, miért él a törvényeken kívül a falu jó része, miért hordták szét a falu házait téglánként, miért nem tartatja be a világos, használható és számon kérhető törvényeket.

Több olyan illetékest sem kérdeztünk meg, akiknek szintén a meglévő törvények betartatása lenne a dolga: a körzeti megbízottat, az iskolaigazgatót, a tanárokat, a háziorvost, a védőnőt és a körzeti megbízottat.

Közülük (és a megkérdezettek közül) senki nem „vette észre”, amit észrevett az épp arra autózó Zagyva György Gyula. Pedig a felsoroltaknak (ahogy az az olyan falvakban, mint Érpatak és Konyár működik) az lenne a dolga, hogy megfigyeljék, jelentsék a bűncselekményeket (drog, gyermekveszélyeztetés, áramlopás stb.), és közösen, úgymond „csapatkötelékben” fellépjenek.

Átányban nem teszik. Az ország 95 százalékában nem teszik.

Átányban a mindennapos terror folytatódik.

Részünkről: folytatása következik.

(Alfahír.hu)

Korábban írtuk: "Ha kell, a polgármestert is kiütöm!" - Bemutatkoznak éles elméjű kormányfőnk Átányon rejtőzködő erőforrásai

Kapcsolódó:

- Áramlopás-felszámolás utáni ellenőrzés Kauzsaytanyán

- A Fidesz a pénzt tünteti el Miskolcról, a Jobbik a gettókat

- Eredményes volt a Szebb Jövőért Egyesület tiszaburai látogatása

- Feljelentette a Jobbikot egy cigánymaffiózó, mert a nemzetiek tenni mertek az áramlopás ellen

- Az Érpataki Modell, a Szebb Jövőért és a HVIM első közös akciója az áramlopás ellen

- Az Érpataki Modell és a Jobbik hatására végre a rendőrség is áramtolvaj cigányok után eredt

- Fényes nappal loptak szét egy teljesen felújított házat Átányban a cigányok

- Áramtolvaj cigányokat buktatott le Felsőzsolcán Jakab Péter és Orosz Mihály Zoltán "civil bejárása"



Friss hírek az elmúlt 24 órából