Ugrás a cikkhez
Reklám

Sárbogárd - január 22-én folytatódik annak az ügynek a tárgyalása, aminek során rendőrök és cigányok dulakodtak vasárnap délután - írja az FMH Online Csak mert cigányok? című cikkében.




Bíróság elé állították szerdán azt a két "fiatalt", akik vasárnap rendőrökre támadtak​. A hivatalos személy elleni erőszakkal, könnyű testi sértés elkövetésével és súlyos testi sértés kísérletével vádolt K. (azaz Kolompár, mint a cikk alatti videóból kiderül - a szerk.) János és öccse, K. Gyula Márió szerint persze nem úgy történtek a dolgok, ahogyan azt a rendőrök előadták. Tény azonban, hogy az egyik intézkedő rendőr, Keresztes Ádám  főtörzsőrmester agyrázkódást szenvedett és két foga kitört, kórházba vitték a helyszínről. Az ellentmondó tanúvallomásokra hivatkozva és  további tanúk meghallgatását kérve a vádlottakat védő Gál Zoltán meghatalmazott ügyvéd időt kért. A bíró hosszas gondolkodás után 22-ére napolta el a tárgyalást, a vádlottakat elengedték.




A szerdai tárgyaláson az ügyész röviden összefoglalta a tényeket, majd ismertette a vádat. A tények a következők: január 12-én a kora  délutáni órákban három rendőr intézkedett egy a Sárbogárd belterületén 60 kilométeres sebességgel haladó, záróvonalat átlépő fehér  Lada sofőrjével szemben, aki vitába keveredett az intézkedő zsaruval. A vita dulakodásba torkollt, aminek először a sofőr testvére, majd a  másik két rendőr is részesévé vált. Végül a két cigányt sikerült ártalmatlanná tenni és megbilincselni. Tény továbbá, hogy a ​verekedés során  volt rúgás, ütés, lökdösődés, ruhaletépés, földre kerülés, gázsprayhasználat, de hogy az erőszakot mi váltotta ki, és ki ütött először,  abban már ellentmondó vallomásokat lehetett hallani tegnap. Az sem mellékes, hogy ugyanezt a Lada gépkocsit a rendőrök mintegy fél órával az események előtt is bemérték, akkor a műszer szerint 97 kilométeres sebességgel haladt. (A vádlottak azt vallották, akkor nem  ők ültek a gépkocsiban, azaz a már jól ismert "ott se voltunk" formula - a szerk..) Tény az is,​ miután ezt sem vitatta senki ​, hogy az elsőrendű vádlott, K. János személyi okmányok nélkül vezette  az autót, csak a forgalmi engedélyt tudta bemutatni az intézkedéskor. (Később, de még az események helyszínén rokonai odahozták iratait, és átadták a rendőröknek.)

Az sem vitatott, hogy a személyi okmányok hiánya, a záróvonal átlépése és a gyorshajtás miatt az intézkedő rendőr 30 ezer forintos  helyszíni bírságot akart kiróni, az ellentmondások az ezt követő szó- és ütésváltás elbeszélésében jelentkeznek. A három rendőr egybehangzóan állított, a vádlottak egybehangzóan mondták mindig: nem így történt. Így aztán nem lehet tudni, mondta-e K. János, hogy lelövöldözi a zsarukat, ha hajnalban megpróbálják előállítani, illetve hogy valóban felvette-e mobiltelefonjára az intézkedést, ahogy  mondta a dulakodás előtt. (Érdekes módon ezt a mobilos dolgot senki nem feszegette...)




Maradva azonban még a tényeknél: két kitört fog és agyrázkódás az egyik rendőrnél, elkékült felkar, hámsérülés az orron és horzsolásos rúgásnyom a sípcsonton a másiknál (a harmadik rendőr sértetlen), a vádlottak esetében elsőrendű K. Jánosnál feldagadt alsó ajak. Steltzer Ferenc igazságügyi orvos szakértő elmondta, hogy az arc megrúgása alkalmas súlyos sérülés keletkezésére, jelen esetben azonban csak könnyű, azaz 8 napon belül gyógyuló sérülések keletkeztek. (Szakértői szempontból a fogkitörés is könnyű sérülésnek minősül.)

A szakértő meghallgatása közben az elsőrendű vádlott elájult, lecsúszott a székről. Az orvos szakértő megitatta, eközben a bíró szünetet rendelt el. Kihívták a mentőt, aki ellátta K. Jánost, s mintegy fél óra múlva folytatódott a tárgyalás, újabb tanúk meghallgatásával. Egy  boltból kijövő férfi látta az intézkedést, hallotta a ​törvény nevében​ kifejezést és a káromkodásokat, egy autójával hazafelé tartó nő pedig  megállt, segítséget ajánlott a vérző arcú rendőrnek, de az nem igényelte. Miután a bíró elnapolta a tárgyalást, a szabadon távozó vádlottakat mintegy ötven cigány várta az épület előtt...

(Feol nyomán)



Friss hírek az elmúlt 24 órából