1940 áprilisában a katyni vérengzés néven ismert tömeggyilkosságban becslések szerint 22 ezer lengyel tisztet és civilt lőttek tarkón a szovjetek. A mészárlásnak két magyar áldozata is volt: Kuehnel (Kühnel) Oskar Rudolf és Korompay Emánuel Aladár. A Hungarica zenekar új klipje, a Vérrel szentelt föld/ Ziemia uswiecona krwia a mészárlás magyar és lengyel áldozatainak emlékére készült:

Korompayt 1914-ben besorozták az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregébe, és a galíciai frontra küldték, ahol megismerkedett későbbi - lengyel származású - feleségével, majd önként jelentkezett a függetlenségért küzdő lengyel csapatokba. Nyelvészként és műfordítóként dolgozott, ő volt az első magyar-lengyel szótár szerzője és a Varsói Egyetem magyar lektora. A Magyar-Lengyel Baráti Társaság elnöki tisztségét is betöltötte.

A lengyel parlament 2007-es döntése alapján április 13-a a katyni bűntény áldozatainak emléknapja. (1943-ban ezen a napon tárták a németek a világ nyilvánossága elé a több nemzetközi tudós által is alátámasztott tényeket.) A tömeggyilkosság áldozatainak 2011 áprilisában avattak emlékművet Budapesten a Katyini Mártírok parkjában.




Mentes Norbert gitáros: A tavaly ősszel megjelent dupla Hungarica-lemezhez már készített egy nagyszabású videoklipet (Haza és hűség) a zenekar Császár Tamás rendezésében, amit hetek alatt több százezren tekintettek meg a világhálón. A mostani film ennek a folytatása, ami az egész lemez koncepcióját követi, a magyar és a lengyel nemzet, baráti, hősies, de egyidejűleg tragikus kimenetelű történelmi kapcsolatát mutatja be. A film emléket állít a magyar áldozatoknak is, köztük Korompay Emánuel Aladárnak.

A zenekar március 24-én Esztergomban mutatja be élőben is a dal új verzióját.

A magyar-lengyel barátság napját először 2006. március 24-én rendezték meg. Akkor leplezték le Győrben a Magyar-Lengyel Barátság Emlékművét, valamint szintén akkor sor került a testvérvárosok találkozójára. 2007-ben mindkét állam parlamentje egyhangúlag elhatározta, hogy március 23. a magyar-lengyel barátság napja lesz.

A királyi vérvonalak keveredésétől a közös sorscsapásokon keresztül sok minden összeköt minket. Ezért gondoltuk úgy, hogy egy rockzenei esemény keretében emlékezzünk meg a magyar-lengyel barátság napjáról. A lengyelországi koncertjein rendszeresen fellép velünk Edyta Szkolut népszerű lengyel énekesnő, aki Esztergomban is vendégszerepel velünk, akárcsak a baráti Pozytywka zenekar.

Várunk szeretettel minden érdeklődőt!

Facebook-esemény itt.