/Bővített hír/

Vona Gábor az oktatási és az egészségügyi kérdésekben indítandó jobbikos konzultáció jelentőségéről beszélt. Fontosnak tartja a Visegrádi négyek összefogását a migráció kérdésében, és elárulta, hogy nem lógnak százmilliós festmények szobája falán.

Vona: az eddig foggal-körömmel védett Klik egy beáldozható projektté vált

„Büszkék vagyunk Ózdra, a városra, az ottani jobbikos polgármesterre” – indokolta a frakcióülés első helyszínének kiválasztását Vona Gábor, a Jobbik elnöke az N1 TV Vona7 című adásában. Mint a legerősebb ellenzéki erő vezetője jelezte, ha valahol sikeres egy jobbikos polgármester, őt egyből igyekeznek egyfajta karaktergyilkossággal gyengíteni.

A Jobbik-frakcióülés másik helyszíne Salgótarján volt – ismertette a pártelnök –, ahol időközi polgármester-választás lesz, és a frakciótagok is hozzájárultak a kampányhoz, de a város helyzetét, problémáit, nehézségeit is megismerhették.

Az ellenzéki vezető a frakcióülés témáiról szólva kifejtette, azok a kérdések voltak napirenden, melyek a Jobbik által indított Valódi Nemzeti Konzultáció során is szerepet kapnak. Vona emlékeztetett, évadnyitó beszédében az oktatás, az egészségügy és a korrupció témájában megkeresnek minden magyar háztartást – „töredéke összegből”, mint amiből a kormány csinálta a maga konzultációit.

A pártelnök ismertette, az ülésen természetesen szóba került az Alaptörvény-módosítás kérdése is. Jelezte, egyértelmű, hogy a Fidesznek nem az ország biztonsága a fontos, mert ha az lenne, akkor támogatnák a Jobbik „nagyon kompromisszumos és nagyon korrekt” javaslatát, mely 3 nap türelmi időt adna a kormánynak az Országgyűlés összehívása előtt.

Vona Gábor az oktatási kerekasztal üléséről szólva kifejtette, a köznevelési államtitkár bukása nem véletlen, mint fogalmazott, „a Fidesz nem szokott véletlenül bábut cserélni a sakktáblán”. Beszédesnek nevezte, hogy „az eddig foggal és körömmel védett” Klik egy – részben – beáldozható projektté vált.

Az egészségügyi kerekasztalnak – melynek tanácskozásán Vona Gábor maga is jelen volt – minden parlamenti párt tagja, ennek ellenére sem a Fidesz, sem a KDNP nem vett részt a kerekasztal legutóbbi ülésén, csupán a kormány részéről volt ott egy helyettes államtitkár. A Jobbik elnöke „kijózanítónak” nevezte azokat az adatokat, melyeket az egészségügyi szakma európai vagy regionális összehasonlításban a kerekasztal-beszélgetés során feltárt.

A migrációról Vona Gábor határozottan kijelentette, „az nem lehet a vége, hogy Magyarország a kvóta kérdésében meghátráljon”. Leszögezte, „körmünk szakadtáig fogunk ragaszkodni” a kvóta és a visszatoloncolás elutasításához, mivel a migránsáradatért Magyarország nem felel.

Vona Gábor az N1 TV adásában kitért a Habony Árpádhoz köthető festménykölcsönzési botrányra is. A pártelnök „politikai tragikomédiának” nevezte az ügyet, szerinte a kormányfő szűk környezetében levők elszabadultak a mindennapoktól.

Kapcsolódó: Kiperelték a Szépművészetiből, hova kölcsönözte százmilliókat érő festményeit - és egészen véletlenül ehhez is köze van Habonynak