Ugrás a cikkhez
Reklám

Leonard Azamfirei korábbi dékánt választották a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem rektorává. A választást a magyar tagozat tanárai és diákjai törvénytelennek tartják, ezért bojkottálták azt.

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) honlapján közzétett jegyzőkönyv szerint a rektorválasztásának már az első fordulója érvényes volt, hiszen a választásra jogosultak több mint kétharmada (68,51 százaléka) adta le szavazatát. Az érvényes szavazatok 53,68 százalékát Leonard Azamfirei, az orvosi kar korábbi dékánja kapta. Szükségtelenné vált tehát a péntekre tervezett második választási forduló megszervezése.

A választások eredményét az Oktatásügyi Minisztériumnak is hitelesítenie kell. A Mediafax hírügynökség jelentése szerint azonban egy nappal az első forduló előtt a minisztérium hivatalosan is a választások elhalasztását kérte. A választásokat ugyanis egy olyan egyetemi charta alapján szervezték meg, amelyet a minisztérium nem fogadott el. A tárca kérését azonban elutasította az egyetem szenátusa, amelyet szintén a vitatott alapokmány alapján választottak meg, és perbe hívta a szaktárcát az egyetemi charta elfogadását követelve.

A megválasztott rektornak a plágiumváddal is szembe kell néznie. Leonard Azamfirei ugyanis - az egyetem angol nyelvű szakfolyóiratában közölt - tudományos dolgozat társszerzője, amelynek jelentős hányadát német kutatók tanulmányából ollózták. A plágium ellen az eredeti német tanulmány szerzője is tiltakozott. Az ügy aktacsomóját a plágiumvádat megfogalmazó Bolyai Kezdeményező Bizottság tíz nappal ezelőtt postázta a bukaresti szakminisztériumba.

A MOGYE rektorválasztása feszült hangulatban zajlott. Az egyetem chartája ugyanis - ellentmondva a tavaly érvénybe lépett új romániai oktatási törvénynek - nem ismeri el a magyar tagozat önálló létét. Az egyetem magyar oktatói és magyar diákképviselői sem az alapokmányt, sem az ez alapján szervezett választások törvényességét nem ismerik el, ezért bojkottálták a választásokat.

(Eduline)

Kapcsolódó: A magyargyűlölő román rektor - aki mellesleg a SOTE díszdoktora - is "schmittpálozott"



Friss hírek az elmúlt 24 órából