Ugrás a cikkhez
Reklám

Négy férfi ellen indult bűnvádi eljárás a szombati gyulafehérvári incidens ügyében – közölte csütörtökön a gyulafehérvári ügyészség, amely az ügyben vizsgálódik.



Madarat tolláról...

Mint arról beszámoltunk, a fiatalok ittas állapotban kövekkel dobálták a római katolikus egyház gyulafehérvári, Béke utcai ingatlanjainak ablakát, Oláh Zoltánt, a teológiai intézet rektorát – aki megpróbálta őket lefényképezni –, illetve a segítségére siető férfit baseballütővel verték meg.

Az ügyészségi közlemény szerint Victor Daniel Pop, Claudiu Robert Placinta, Mircea Iulian Gojei és Ionut Bogdan Fantana az áldozatoknak 11-12, illetve 7-8 napon túl gyógyuló sérülést okoztak, bántalmazással, rongálással, a közerkölcs megsértésével, rendzavarással és csendháborítással vádolják őket. Azért csak ezekkel, mert a rendőrség szerint nem nevezhető magyarellenes cselekedetnek a garázdálkodás, ugyanis "az elkövetők nem írtak ki semmilyen sértő feliratot, és a magyarsághoz kapcsolódó szimbólumokat sem gyaláztak meg"...

Megszólalt az ügyben szerda este a B1 Tv-nek nyilatkozva Traian Basescu államfő is. Szerinte nem beszélhetünk magyarellenességről. „Három részeges volt, akik ha én lettem volna ott, ha ön, ha a magyar rektor, hasonlóképpen jártak volna el. Fogalmuk nem volt, hogy ő a magyar rektor. Szidalmazni kezdték, s amikor kiderült, hogy magyar, akkor magyaroztak. Azt kijelenteni, hogy megtámadtak egy kisebbségit, túl sok és túlhaladott, főleg a román állam tisztségviselője, állampolgára által” – reagált Basescu Kelemen Hunor korábbi állásfoglalására.

Az RMDSZ-elnök szerint az Oláh Zoltán ellen elkövetett agresszió nemcsak személye ellen szólt, hiszen az ittas állapotban lévő fiatalok magyarellenes szólamokat is kiabáltak, „így az erdélyi magyarság egészét érintő vandalizmusnak vagyunk a tanúi”.

(Krónika nyomán)

Korábban írtuk: A román külügy szerint nem helyénvaló, ha a magyarok megdöbbennek a rektor agyba-főbe verésén

Kapcsolódó: Orbán román barátja szerint sem létezik Székelyföld



Friss hírek az elmúlt 24 órából