Smaranda Enache
A Pro Europa Liga nevű "emberjogvédő" szervezet és egy Maros megyei cigány tiltakozására mondta vissza a katolikus egyház a terembérlést a marosvásárhelyi Jobbik Baráti Körnek - derül ki az erdélyi sajtóból; a főesperes pedig odáig süllyedt, hogy egy bukaresti RMDSZ-komcsi lapnak magyarázkodott.

A Pro Europa Liga azt követelte a pártoktól és az egyházaktól, hogy nyilvánosan ítéljék el a Jobbik Marosvásárhelyre tervezett elnökségi ülését, és ne vegyenek részt a rendezvényen - írja a Krónika.

"Felhívom az egyházak, a civil szervezetek, a demokratikus pártok figyelmét, hogy a hasonló rendezvények ellen tiltakozniuk kell, semmiképpen sem adhatnak teret egy szélsőjobboldal rendezvényeinek" – szólított fel Smaranda Enache, a Liga elnöke.

Az egyesek által magyarbarátként beállított nőszemély szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette: "a szélsőséges csoportok és pártok egyre sűrűbb marosvásárhelyi jelenléte nem járul hozzá a város közösségének egyensúlyához és fejlődéséhez". Hozzátette: "mind a magyarországi Jobbik, mind a romániai Új Jobboldal fasiszta eszméket hirdetnek, és nincs mit keresniük Marosvásárhelyen, ahol a lakosság többsége kellően bölcs volt ahhoz, hogy az 1990 márciusi események ne ismétlődhessenek meg". (A betelepítések és a város teljes elrománosítása ellen viszont valamiért nem szokott sajtótájékoztatgatni Enache asszony - a szerk.)



Enache is a Fideszhez van bekötve
„Március 15-e környékén egy szélsőjobboldali szervezet, a Jobbik, amely antiszemita, cigányellenes és antidemokratikus diskurzusa ellenére sajnos jelen van a magyar törvényhozásban és az Európai Parlamentben, elnökségi ülésre készül Marosvásárhelyen, március 11-én” – sopánkodott Enache. Hozzátette: a Pro Europa Liga felhívja az illetékes intézmények figyelmét, hogy noha a Jobbikot Magyarországon jegyezték be, Románia területén alkalmazkodnia kell az romániai törvényekhez.

„A Jobbik és az Új Jobboldal egy cipőben járnak” – fogalmazott Enache, aki szerint az illetékes állami intézményeknek hivatalból kellene lépniük a diszkriminációellenes jogszabály alapján, és a törvény adta keretek között korlátozniuk kellene e szervezetek tevékenységét Marosvásárhely területén.

A cigányok sem nyughatnak

Elítélte szerdán a Jobbik programjait a Maros megyei "roma értelmiség" nevében Rudi Moca is. A cigány azt is sérelmezte, hogy a római katolikus egyház hajlandó lett volna helyszínt biztosítani a párt elnökségi ülésének.

A Jobbik az etnikai tisztogatás szószólója, másod- és harmadrangú polgároknak tekinti a cigányokat – szögezte le Moca, párhuzamot vonva a hitleri nemzetiszocialista párt zsidóellenes diskurzusával.

Rudi Moca felkért minden politikai és civil szervezetet, hogy foglaljanak állást az ilyen jellegű megnyilvánulások ellen.

Mentegetőzik az antimagyaroknak a katolikus egyház

Oláh Dénes helyileg illetékes római-katolikus főesperes a bukaresti RMDSZ-es Új Magyar Szó (ahol többek között a magyargyűlölő Salamon Márton László fröcsög - a szerk.) érdeklődésére elmondta: nem volt tudomása arról, milyen jellegű akciót terveznek, a terembérlés jóváhagyását nem ő írta alá. A főesperes a Deus Providebit ház termeivel kapcsolatban kifejtette: bérbeadáskor az egyetlen szempont, hogy az itt szervezett program ne ellenkezzen a katolikus egyház tanaival.

"Ha tudom, hogy miről van szó, biztos nem hagyom jóvá" – fogalmazott az esperes, aki a lap jelenlétében a Deus Providebit Tanulmányi Ház portásánál érdeklődött a pénteki eseményről, és arról, hogy ki hagyta azt jóvá.

"Mondtam már többször, hogy nem Gézához kell vinni ezeket, mert könnyen becsúszhat valami ilyesmi" – vonta felelősségre a kapust az esperes amiatt, hogy Bálint Géza ügyintéző ellenjegyezte a bérleti szerződést. Oláh Dénes arra hivatkozott: nem tud mindenre odafigyelni, ezért a tanulmányi ház kapusaira hárul a felelősség, hogy figyeljenek arra, kik és milyen célból bérelik a termet.

A többi programot megtartják

A Barikád az eset kapcsán megkereste Szegedi Csanád EP-képviselőt, aki úgy nyilatkozott: aki a Jobbikot a Noua Dreaptához hasonlítja, az nem ismeri a párt eddigi parlamenti, önkormányzati és európai parlamenti munkáját, melynek során a Jobbik bebizonyította, hogy szélsőséges allűrök nélküli, nemzeti párt, amely az említett román soviniszta szervezettel ellentétben soha nem uszított a románság ellen. A képviselő Vona Gábor évadnyitó beszédére utalva emlékeztetett: a románságnak és a magyarságnak Kelet-Közép Európában közös gazdasági érdekei, valamint közös problémái (eladósodottság, munkanélküliség, cigánybűnözés) vannak, amelyeket a régió országainak együtt kell felszámolniuk.

Szegedi cáfolta az egyház érvelését, miszerint a helyszínen nem lehet politikai-közéleti rendezvényt tartani, mivel korábban ugyanott a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom is szervezett találkozót. Az EP-képviselő szerint nem ad hoc jellegű eseményről van szó, és nem lehet kizárni, hogy a tiltás a kormány ráhatására történt, a Fidesz ugyanis féltékenységből mindent elkövet, hogy a Jobbik gúnyhatáron túli szereplését provokációnak állítsa be. A politikus emlékeztetett, amikor 2010 júliusában irodát nyitott Székelyföldön, elmondta: a Jobbik nem akarja kisajátítani az erdélyi magyarság ügyét, sőt, örülnének, ha példájukat a többi magyar párt is követné, és közvetlen kapcsolattartásra törekednének az elszakított magyarsággal.

Szegedi Csanád kijelentette, hogy a döntést tudomásul vették, és tiszteletben fogják tartani, de ettől függetlenül a Jobbik természetesen megtartja további meghirdetett programjait. Péntek reggel 9.00 órakor a Magyar Polgári Párt (MPP) Maros megyei vezetőivel fognak megbeszélést folytatni, melyet 10.00 órakor a párt elnökségi ülése követ. Délben nemzetközi sajtótájékoztatóra kerül sor, majd a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzatának tagjaival és a párt erdélyi szövetségeseivel lesznek találkozók. Szombaton a mezőzáhi magyar gyerekeknek visznek a több ezer összegyűjtött könyvadományból, vasárnap 15.00 órakor pedig Szegedi Csanád Érmihályfalván tart előadást.

(Krónika - ÚMSZ - Barikád nyomán)

Korábban írtuk: Akcióban a "jogvédők": elmarad Vona Gábor marosvásárhelyi előadása




A marosvásárhelyi római katolikus plébánia ma este visszamondta a Jobbik Baráti Körrel kötött megállapodását, így a meghirdetett lakossági fórumot nem tudjuk megtartani. Szomorúan tudatjuk hát, hogy Vona Gábor péntek délutáni marosvásárhelyi előadása elmarad - írják közleményükben az erdélyi jobbikosok, alább a folytatás.

Azonban még szomorúbbak vagyunk amiatt, hogy eddig ismeretlen emberi jogvédő szervezetek, valamint a Pro Európa Liga általunk értelmetlennek vélt és ellenünk intézett kirohanásai elégségesek voltak arra nézve, hogy a marosvásárhelyi katolikus egyházat hátralépésre kényszerítsék.

Nem tudjuk elfogadni azt, hogy a Kárpát-medencei népek megbékéléséről szóló előadás, a közép-kelet-európai unió elképzelése lenne a legnagyobb veszély, amely Marosvásárhely lakosságára leselkedik. Túl ezen, azon is érdemes elgondolkodnunk, hogy miközben a Jobbikot a magyarországi pártpolitika exportálásával vádolják, a Deus Providebit Tanulmányi Házból való kitiltásunk időben gyanúsan közel van a 2/3-os hatalommal bíró Fidesz Kövér Lászlójának Marosvásárhelyre történő látogatásához. Összeesküvés-elméletek gyártásába nem akarunk belemenni, azonban a nyilvánvalót sem kerülhetjük meg.

A marosvásárhelyi magyarság vezetésére termett intézmény, jelesül a helyi római katolikus plébánia, úgy látszik, nem érdekelt abban, hogy a Kárpát-medencében tartós béke jöjjön létre az itt elő népek között, a magyarországi napi politikai érdekek keresztmetszetében megméretett, és híjával találtatott.

Kénytelen vagyunk levonni a tanulságot: a valós alapokon nyugvó béke, a Kárpát-medencei népek boldogulása egyeseknek csak jól csengő választási szlogen, míg a Jobbik számára kitűzött cél. Ahogy a ripacs fél a tehetségtől, úgy fél a jelenlegi magyar politikai elit a Jobbik valós problémákra reagáló, életképes és nem szélsőséges programjától.

"Ne menjen le a nap a te haragoddal" - tartja a keresztény mondás, így mi sem haragszunk az utolsó pillanatban bekövetkezett gáncsoskodások miatt, azonban jelezzük: Jézus befogadásra, szeretetre tanít mindannyiunkat és nem arra, hogy eltaszítsuk magunktól a segítő jobbot!

Szebb jövőt!

Marosvásárhelyi Jobbik Baráti Kör

(Kuruc.info)

A korábbi hír: Lakossági fórum Vona Gáborral Marosvásárhelyen