Ugrás a cikkhez
Reklám

Marosvásárhelyen nyitott irodát Szegedi Csanád, a Jobbik európai parlamenti képviselője. Szegedi úgy látja: az erdélyi EP-képviselők nem látják el megfelelően szerepüket a magyarság védelmében. Úgy fogalmazott: a székelységnek meg kell adni azt a jogot, hogy referendum útján eldöntsék, melyik országhoz akarnak tartozni. „A Jobbik határozott, de szalonképes politikát kíván folytatni, úgy, hogy az a magyar és román nép békés együttélését ne veszélyeztesse” - magyarázta Szegedi Csanád.





Szegedi Csanád szerint a Jobbik az egész Kárpát-medencei magyarságot akarja képviselni. Mint mondta: felelősséget vállalnak az „ideiglenesen elszakított nemzetrészekért”, számukra nem létezik erdélyi, kárpátaljai, felvidéki magyarság, hanem egységes magyar nemzet. Beszámolója szerint a Jobbik főleg azért küzd, hogy dél-tiroli mintára megvalósuljon a székely területi autonómia, önrendelkezés, és kezdeményezni fogják, hogy egész Románia, és főleg Erdély területén hivatalos nyelvvé váljon a magyar. Azt szeretnék elérni, hogy a közigazgatásban, a rendőrségnél is tükröződjenek az etnikai arányok, valamint az óvodától az egyetemig magyar nyelven lehessen tanulni. Szegedi úgy látja: az etnikai összetétel megváltoztatása ma is zajlik egész Erdély területén, ezeket a törekvéseket meg akarják akadályozni. E kérdést uniós szinten is felvetik.

„Az iroda létrehozásának a fő üzenete az, hogy ez nem valaki ellen, hanem valakiért jött létre” - hangsúlyozta. A helyszín azért Marosvásárhely, mert itt bár a lakosság fele magyar, a város elvesztette magyar jellegét, nincsenek magyar királyokat, szenteket ábrázoló szobrok, az utcanevek használata botrányos: Dózsa György neve Gheorghe Doja-ként van kiírva. Úgy fogalmazott: az szeretnék, hogy Marosvásárhely ismét a Székelyföld fővárosa, szimbóluma legyen.

A Krónika kérdésére Szegedi azt válaszolta: az erdélyi magyar EP-képviselők nem látják el megfelelően szerepüket, ugyanakkor az erdélyi magyarság problémáira fel kell hívni a figyelmet. A Jobbik nem akarja kisajátítani Erdélyt vagy Székelyföldet politikai szinten, mindössze példát kívánnak mutatni az iroda megnyitásával. Megjegyezte: szeretné látni, hogy a többi magyar párt is hasonló irodákat nyit Gyergyószentmiklóson, Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában, Kolozsváron vagy Nagyváradon. Leszögezte : a Jobbik nem szélsőséges párt, csak a magyarság érdekeit képviseli. „A szervezet határozott, de szalonképes politikát kíván folytatni, úgy, hogy az a magyar és román nép békés együttélését ne veszélyeztesse” - magyarázta.

Szegedi hangsúlyozta: a székelységnek politikai úton kell kivívnia az önrendelkezést. „A közösségeknek meg kell adni azt a jogot, hogy referendum útján eldöntsék, melyik országhoz akarnak tartozni” - mondta az EP-képviselő.

Az iroda ezután minden kedden 11 és 17 óra között fogadja majd a magyarokat és a „jó érzésű” románokat. Időnként a képviselő személyesen is jelen lesz a fogadónapokon. Az első fogadóórára ma kerül sor 16 és 19 óra között.

(Krónika nyomán)


Ajánló: A 90 éves nemzetgyalázat most 30% kedvezménnyel - A trianoni diktátum francia és magyar nyelven! (x)



Friss hírek az elmúlt 24 órából