Ugrás a cikkhez
Reklám

Az SNS ma a Szlovák Posta pozsonyi történelmi épületén leplezett le egy emléktáblát, melyen az áll, hogy "Szlovákia köszönetet mond a nagyhatalmaknak a trianoni szerződésért".





"Az SNS mindent megtesz azért, hogy ez a szerződés (a trianoni) örökké érvényben maradjon" - jelentette ki Ján Slota SNS-elnök az emléktábla felavatásakor. Hozzátette, azért a posta épületén helyezték el, hogy minél több ember láthassa. Állítása szerint az emléktábla elkészítését az SNS fizette (mintegy ezer euróról van szó).

 

 




A táblán az áll, hogy a Szlovák Köztársaság köszönetet mond a szövetséges nagyhatalmaknak a Magyarországgal megkötött trianoni szerződés megkötéséért, mely megpecsételte a történelmi Magyarország szétesését. Az emléktábla aláírása: a "hálás szlovákok".

Slotának egyébként nem sikerült lerántani a leplet az emléktábláról, mivel beakadt a zsinór. Azonban segítségére sietett egyik legnagyobb bírálója, Alojz Hlina "polgári aktivista" (aki egyébként holnap fehér lovon akar Budapestre lovagolni), aki ugyancsak jelen volt, és a posta ablakpárkányára felmászva leszedte a leplet (ennyire ellenzi tehát Slotáék politikáját). "Emléktáblákat csak szabad emberek leplezhetnek le" - kiáltotta valamiért. A Felvidék Ma hozzáteszi: bár korábban több "ingyencirkuszt" is szervezett Slota ellen, most kijelentette: csak rablelkű emberek tartják távol magukat ettől az eseménytől.

Az emléktábla kihelyezését a Szlovák Értelmiségi Kongresszus nevű civil szervezet kezdeményezte (képzeljük, hány értelmiségi tolonghat benne - a szerk.). Slota közölte, szorosan együttműködnek a polgári társulással.

A Szlovák Posta vezetésében az SNS jelöltjei foglalnak helyet, így nem csoda, hogy az állami cég rábólintott a tábla elhelyezésére. Azzal indokolták álláspontjukat, hogy az emléktábla semmilyen sértő kijelentést nem tartalmaz, ezért a polgári társulás kérvényét, ahogy eddig már két másik esetben, az emlékműügyi hivatalnak továbították elbírálásra.

Slotáék holnap Komáromba mennek, ahol egy hasonló Trianon-emléktáblát kívánnak elhelyezni az ún. magyar-szlovák határ közelében, ma állítólag Kassán "avatnak". Előtte a Matica Slovenska székházában Trianon és jelenünk címmel konferenciát rendeznek, s onnan vonulnak el a hídra elhelyezni táblájukat.

(Bumm - Sita - Felvidék Ma - SME nyomán)



Köszönet a nagyhatalmaknak - igaz, sokat nem fognak érteni belőle

Trianoni békeszerződés

1920. június 4.

A Szlovák Köztársaság köszönetét fejezi ki a szövetséges hatalmaknak a Magyarországgal a párizsi Versailles-ban a Nagy Trianon kastélyban megkötött trianoni békeszerződésért, amely megpecsételte Magyarország széthullását, létrehozta Csehszlovákiát és más államokat a hozzájuk tartozó határokkal együtt, így új arcot adott Európának.

„Amikor 1920. június 4-én háromnegyed ötkor a Trianon nevet viselő szerződés alá odaírtam a nevemet, tudtam, hogy a szlovák nemzet elszámolását írom alá a volt Magyarországgal, elszámolást az elejétől a végéig a nemzetem vérével, szenvedésével és nyomorúságával aláírt szerződésekért. Az ilyen elszámolás örök.”

JUDr. Stefan Osusky nagykövet, a trianoni békeszerződés csehszlovák aláírója

90. évforduló, 2010

A hálás szlovákok



Friss hírek az elmúlt 24 órából