A legújabb közvélemény-kutatások szerint mindkét felvidéki magyar párt bejutna a parlamentbe – írja az Új Szó. A Focus ügynökség után az MVK felmérése is azt mutatja, hogy mindkét magyar párt túllépné a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

Sőt, az MVK felmérése alapján a Híd (Most) megelőzné a Magyar Koalíció Pártját (MKP) – mutat rá a lap. Az MVK szeptember végén felvett felmérése szerint továbbra is az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) a legerősebb párt közel 40 százalékos támogatottsággal, az MKP 5,1 százalékot, a Híd pedig ennél valamivel többet, 5,4 százalékot szerezne. Az újságnak nyilatkozó Pavel Haulík szociológus, az ügynökség vezetője szerint a Híd népszerűsége lehetne magasabb is, csak a nyelvtörvény miatt elmérgesedett szlovák–magyar viszony miatt most kevesebben szavaznának rá, mint amilyen potenciálja van a pártnak.

A szociológus úgy látja, jelenleg a magyarok nagyjából fele-fele arányban támogatják a Hidat és az MKP-t – a vegyesebben lakott településeken és a nagyvárosokban inkább a Híd népszerűbb, a magyar tömbterületeken az MKP. A Focus ügynökség szeptemberben és augusztusban is hasonló támogatottságot mért a Hídnak, náluk viszont az MKP Bugár Béla pártja előtt végzett. A Fórum Intézet augusztusi felmérése alapján a magyar szavazók megközelítőleg 2:1 arányban támogatják az MKP-t és a Hidat.

(MTI korrigálva)