Ugrás a cikkhez
Reklám

Érsekség lett a 15 éve alapított székelyföldi görög-keleti püspökség. Az egyházi szertartáson részt vett a román kormányfő is.

A Hargita és Kovászna megyében élő románok száma állítólag már mintegy 100 ezer (de ezt egy kicsit nehéz elhinni), és valamennyit hívének tekinti a görög-keleti egyház. A 15 éve alapított püspökség még az ortodox egyház törvényei szerint is túl fiatal ahhoz, hogy érsekséggé váljon, bár gyarapodása szinte mesebeli.

A román pátriárka és számos magas rangú főpap celebrálta egyházi szertartáson részt vett maga a román kormányfő, Emil Boc is, valamint a szenátus elnöke, és számos román politikus. Amikor a Hargita-Kovászna püspökség megalakult, nyolc pap volt ezen a területen, ma 120 a számuk. A szerzetesekkel 300-ra tehető az egyházi személyek száma, 24 új templom épült, hat kolostoregyüttes, 20 új parókia, és sorolhatnánk a 86 restaurált templomot, közöttük olyanokat, amelyeket az ortodox egyház a görög katolikus egyháztól kapott, miután azt felszámolták, de Szelezsán püspök románságért végzett munkája ebben nem merült ki.

Kulturális központokat hozott létre Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön, megalapította a Keleti-Kárpátok Múzeumát, évente megszervezi a román fiatalok nyári táborát és a helyi románság "történelmét" bemutató könyvek kiadását támogatja. Mindehhez - erről viszont nem szóltak a vasárnapi beiktatáson - minden egyes román kormány kiemelt támogatásban részesítette a székelyföldi román egyházat.

(MR)

Kapcsolódó: Virágzó vállalkozás a hagymakupolás honfoglalás



Friss hírek az elmúlt 24 órából