A felvidéki köztársasági elnök pénteken felkérte Sólyom László magyar köztársasági elnököt, hogy fontolja meg aznapi felvidéki látogatását. Ivan Gasparovic ezt a kérést péntek délelőtt közölte Heizer Antal pozsonyi magyar nagykövettel, akit bekéretett hivatalába.

„Örülni fogok, ha ezt az üzenetet (Sólyom) nagyon komolyan veszi” – nyilatkozta a találkozó után Gasparovic. Leszögezte: elsősorban a látogatás dátuma ellen van kifogása.

Augusztus 21-én van ugyanis 41 éve, hogy a Varsói Szerződés öt tagállamának csapatai – köztük a magyar katonák is – bevonultak Csehszlovákiába, hogy véget vessenek a prágai tavaszként ismert reformfolyamatnak.

„Ez a dátum Csehszlovákia történetében nagy megrázkódtatással kapcsolatos. Ez a demokrácia fekete napja. Nem alkalmas arra, hogy ide jöjjön egy olyan állam képviselője, amely részt vett a beavatkozásban” – fejtette ki a tót államfő. Gasparovic azt mondta, hogy „bizonyos aggodalmai” vannak a látogatással kapcsolatban. Úgy fogalmazott: ha Sólyom kérése ellenére is Révkomáromba látogat, azzal bizonyos célt követ, s döntése (Sólyomé) hatással lesz szlovák-magyar kapcsolatok és együttműködés további alakulására. „Bízom abban, hogy kérésemet komolyan veszi, bízom abban, hogy a látogatást mérlegelni fogja, és arra nem kerül sor” – jelentette ki a szlovák államfő.

Kizárta azonban, hogy Sólyom tervezett látogatásának megvalósulása esetleg a szlovák-magyar diplomáciai kapcsolatok megszakításához vezethetne. Megjegyezte: személyesen jó a kapcsolata Sólyommal, s a visegrádi négyek államfőinek közelgő lengyelországi találkozóján kétoldalú tárgyalásokat terveznek. Ugyanakkor biztosította Sólyom Lászlót: ha mégis úgy dönt, hogy magánlátogatást tesz Révkomáromban, a szlovák hatóságok kötelesek mindent megtenni biztonsága érdekében, s ezt meg is teszik.

Nem az első eset ebben az esztendőben

Mint arról korábban beszámoltunk: Sólyom Lászlót március 15-én nem engedték látogatást tenni Székelyföldön. A román légügyi hatóságok ugyanis az általuk korábban kiadott marosvásárhelyi leszállási engedélyt időközben visszavonták. Azt üzenték Sólyom Lászlónak, hogy „ebben az időszakban nem alkalmas a látogatása”. Az államfő végül egy nappal korábban, március 14-én látogatott Székelyföldre. A borsi határátkelőnél a román oldalon az átléptetés csaknem negyed órán át tartott, s a román határrendészek a konvoj minden gépkocsiját külön-külön ellenőrizték, beleértve az elnöki autót is. A magánlátogatásra utazó Sólyom László köztársasági elnök és kísérete minden tagjától egyenként kérték el az úti okmányokat ellenőrzésre.

(MTI - MNO)