A szlovák külügyminiszter azt tanácsolta Sólyom László magyar államfőnek, hogy tekintettel a kialakult helyzetre, a pénteki nap folyamán ne utazzon Szlovákiába – közölte Peter Stano szlovák külügyi szóvivő kora reggel. Az államfő a révkomáromi Szent István-szobor avatásán vesz részt pénteken.

„Okunk van azt gondolni, hogy ez a látogatás ártani fog a szlovák-magyar kapcsolatoknak. Amennyiben Sólyom László elnök nem szeretné, hogy ez bekövetkezzen, a látogatásra nem kerül sor” – fenyegetőzött Miroslav Lajcák, aki ezt az álláspontot csütörtök este közölte Heizer Antal pozsonyi magyar nagykövettel. Lajcák telefonon magyar kollégáját, Balázs Pétert is tájékoztatta.

Sólyom László a korábbi bejelentés szerint pénteken délután Révkomáromban részt vesz Szent István király szobrának felavatásán. A legfőbb tót "közjogi méltóságok" szerdán tudatos provokációnak minősítették, hogy a magyar államfő részt mer venni a szobor felavatásán. A frusztrált miniszterelnök úgy vélte, hogy ez kísérlet a magyar államiság szlovákiai megünneplésére. Robert Fico kijelentette, hogy az esetleges problémákért, és a látogatás következményeiért Sólyom László lesz a felelős.

Pozsony a látogatás dátumát is kifogásolta. Augusztus 21-én van ugyanis 41 éve, hogy a Varsói Szerződés öt tagállamának csapatai – köztük a magyar katonák is – bevonultak Csehszlovákiába, hogy véget vessenek a prágai tavaszként ismert reformfolyamatnak. A szlovák vezetők szerint ezért „érzéketlenség”, hogy Sólyom ezen a napon tesz magánlátogatást Szlovákiában. És nyilván érzéketlenség maga az államalapítás is, de ezt legnagyobb sajnálatukra nem lehet kitörölni a történelemből.

(MTI nyomán)