Ugrás a cikkhez
Reklám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége nyilatkozatban tiltakozik a munkácsi kistérség magyar oktatási és kulturális intézményvezetőinek nemrégiben történt leváltása, valamint a magyar zászlók és feliratok eltávolítása ellen, és a jogvédő szervekhez fordul az ügyben.

A KMKSZ elnökségének nyilatkozata jogszerűtlen, a magyar nyelvű oktatás színvonalát veszélyeztető intézkedésnek tartja a munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatójának felmentését.

A "hatályos nemzetiségi törvény biztosítja a kisebbségek nemzeti szimbólumainak, így a zászló szabad használatát" - áll a nyilatkozatban. A nyelvtörvény rendelkezései "lehetővé teszik a közfeliratoknak az államnyelv mellett a nemzetiségi nyelveken történő kihelyezését a kisebbség által lakott településeken".

A KMKSZ elnöksége ezért "a magyar zászlók és feliratok eltávolítását a munkácsi kistérség településein önkényesnek, a hatályos törvényekkel ellentétesnek ítéli, s az ügyben a jogvédő szervekhez fordul".

Az elmúlt héten Munkácson és a munkácsi kistérség néhány, zömében magyarok lakta falujában a közintézményekről eltávolították a magyar nemzeti zászlókat és a magyar nyelvű feliratokat, valamint felmondtak több, köztiszteletben álló magyar intézményvezetőnek is.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából